Alles wat je moet weten over de schooltoeslag

Naar school gaan kost geld en zonder steun kan het soms moeilijk zijn om die rekeningen te betalen. Daarom voorziet de Vlaamse overheid een schooltoeslag in het Groeipakket. Ontdek hier hoe je deze financiële hulp kan krijgen en wie er recht op heeft.

Wat is de schooltoeslag?

De schooltoeslag geeft ouders die het moeilijk hebben om schoolrekeningen te betalen de nodige financiële ademruimte. De kosten voor schoolgaande kinderen kunnen behoorlijk oplopen. Daarom voorziet de Vlaamse overheid een onderdeel in het Groeipakket voor wie nood heeft aan extra steun.

"Financiële steun voor onderwijs is geen luxe, maar een noodzaak om gelijke kansen te garanderen."

Wanneer wordt de schooltoeslag uitbetaald?

De schooltoeslag ontvang je tussen eind augustus en december via jouw Groeipakket-uitbetaler. De gegevens over het gezinsinkomen en de onderwijsstatus komen automatisch, maar geleidelijk binnen bij de uitbetalers. Die info hebben ze nodig om de schooltoeslag te berekenen. Daarom kan de uitbetalingsdatum voor elk gezin anders zijn.

Hoeveel bedraagt de schooltoeslag?

De hoogte van de schooltoeslag is voor elk gezin anders. Het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gezinsinkomen, de onderwijsstatus en de gezinssituatie. Jouw Groeipakket-uitbetaler krijgt al die informatie automatisch en berekent vervolgens waar jouw gezin recht op heeft. Benieuwd welk bedrag jij zal ontvangen? Met dit stappenplan van MyFamily kan je jouw schooltoeslag berekenen.

"De schooltoeslag is niet alleen een financiële steun, maar ook een investering in de toekomst van onze kinderen."

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de schooltoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

  • Inkomen: Het gezinsinkomen moet onder een bepaalde grens liggen. De drempelwaarde hangt af van het aantal kinderen ten laste.
  • Nationaliteit: Je kind moet de Belgische nationaliteit hebben of je hebt als niet-Belg verblijfsrecht in Vlaanderen.
  • Onderwijs: Je kind moet voldoende aanwezig zijn in een erkende Vlaamse onderwijsinstelling, van kleuteronderwijs tot en met secundair onderwijs.

De groeipakketcoaches van MyFamily leggen je alle details van de voorwaarden uit.

Hoe vraag je de schooltoeslag aan?

Je hoeft de schooltoeslag niet aan te vragen. Als je een Groeipakket ontvangt, berekent jouw uitbetaler het bedrag automatisch op basis van de gegevens die bekend zijn. Jij krijgt vervolgens van zelf waar je recht op hebt.

Volgt jouw student HBO5 Verpleegkunde? Of is je kind ouder dan 25 jaar en volgt die les in het buitengewoon onderwijs (BUSO)? Of woon je in Wallonië, Brussel, of een buurland en volgt je kind onderwijs in een Nederlandstalige school in Vlaanderen of Brussel? Dan moet je wel zelf een aanvraag doen. Breng ook jouw uitbetaler hiervan op de hoogte. Je krijgt in die situaties geen Groeipakket, maar misschien ontvang je wel de schooltoeslag bovenop je kinderbijslag.

Wat als je kind hoger onderwijs volgt?

Studenten hoger onderwijs hebben geen recht op een schooltoeslag in het Groeipakket, maar kunnen wel een studietoelage aanvragen via het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Je dient in dat geval een aanvraag in via het digitaal loket. Alle info over deze studietoelage kan je vinden op studietoelagen.be. 

Specifieke vragen over jouw situatie?

De Groeipakketcoaches van MyFamily staan voor je klaar. Je kan hen hier bereiken. Voor meer gedetailleerde informatie en om zeker te zijn van de meest recente regels en bedragen, kan je ook terecht op myfamily.be.

In samenwerking met Groeipakket-uitbetaler MyFamily.

Reanimatietechniek workshop EHBO
EHBO_Kind-verslikt-zich