Heb jij dat soms ook, dat je kruidenplantjes binnen de kortste keren de geest geven? Met deze tips heb je er langer eetplezier van.
1. Hou plasticfolie rond het plantje
Dat geeft slappere kruiden zoals koriander extra steun.
2. Verpot je plantje
Zo krijgen de wortels meer ruimte en voedingsstoffen, en kunnen ze sterker worden. Je kan ook wat extra potgrond voorzien op die manier.
3. Zet je verse kruiden op een vaste, zonnige plek
Zo groeien ze snel, ruiken ze lekkerder en smaken ze krachtiger. Zet ze op een vaste plek, want ze zijn gevoelig aan temperatuurschommelingen. Vermijd volle zon, om uitdrogen te voorkomen.
Kruiden met een steviger blad, zoals rozemarijn, tijm en salie, kan je ook buiten zetten.
4. Verzorgen
Geef genoeg water, via de wortels, dat heeft je kruidenplantje het liefst. Gebruik hiervoor een diep bord of schoteltje dat je onder je plant zet. Check elke dag of ze extra water nodig heeft door te voelen of de aarde droog of nat is.
Slappe bladeren, knoppen of bloemen knip je af. Zo kan de plant al zijn energie gebruiken voor het blad dat jij zo lekker vindt.
5. Knippen, niet plukken
Haal daarvoor de schaar uit de schuif. Je plukt ze best niet met je handen, daar zitten soms bacteriën op waar kruiden niet goed tegen kunnen. Knip de kruiden een of twee centimeter boven de grond af zodat ze opnieuw kunnen groeien.
Hoe verse kruiden snijden?
Verse biokruiden van eigen bodem
Basilicum, bieslook, peterselie en munt mogen in geen enkele keuken ontbreken. Bij Colruyt Group vind je deze soorten in potten, recht uit de serres van familiebedrijf Vegobel in Duffel. Daar worden ze 100% biologisch geteeld.