4 x gezonde bijgerechten voor de barbecue

Een BBQ is meer dan vlees of vis alleen. Groenten, slaatjes en andere bijgerechten zorgen voor extra smaak, variatie en kleur. Maar hoe zorg je voor smaakvolle en lijnvriendelijke bijgerechten?  Met deze 4 tips voor bijgerechtjes hou je het gezond, licht en bovenal superlekker!

1.     Varieer met  groenten

  • Ga voor heerlijke groentenspiesjes
    Niets lekkerder dan groentespiesjes gegrild op de BBQ: rijg stukjes paprika, courgette, champignon en aubergine aan spiesjes. Wrijf de groenten vooraf in met wat (olijf)olie en kruid naar smaak. De meeste groentesoorten zijn snel klaar, verlies ze dus niet uit het oog.

  • Volledige of stukken groenten grillen op de bbq
    Maïskolven, licht besprenkeld met olijfolie en bestrooid met gerookt paprikapoeder, zijn heerlijk gegrild. Ook groenten zoals asperges, broccolini, champignons, paprika en courgette zijn heerlijk om snel te grillen op een hete barbecueplaat.

  • Ga voor gevulde groenten op de bbq
    Gevulde groenten zijn lekkere, gezonde en makkelijk om te maken. Je bereidt een beetje voor en de bbq (of de oven) doet de rest.

Laat je inspireren

Geroosterde aubergine met couscous en yoghurt & bieslook mayonaise

  •  2 aubergines
  •  2 tenen knoflook
  •  200 g couscous
  •  paprikapoeder
  •  1 rode paprika
  •  1/2 komkommer
  •  Enkele takjes munt
  •  1 limoen
  •  1 blokje kippenbouillon
  •  Devos Lemmens Mayonaise met Yoghurt en bieslook
  • Spoel de aubergine en verwijder de uiteindes. Snij de aubergines vervolgens in de lengte middendoor en maak kruisgewijs insnijdingen in het vruchtvlees van de stukken aubergine.
  • Pel daarna de knoflook en snijd de teentjes in zeer fijne schijfjes. Duw deze schijfjes knoflook in de insnijdingen.
  • Bestrooi de aubergines met grof zout en peper en olijfolie. Wikkel de bereide aubergines in aluminiumfolie en laat deze garen op de bbq voor 20 minuten.
    (Als alternatief kan je dit ook in de oven klaarmaken in een ovenschaal, zonder aluminumfolie. Dit gedurende 40 min in een voorverwarmde oven van 200°.)
  • Snij vervolgens de paprika en komkommer in kleine stukjes.
  • Haal de muntblaadjes van de takjes en snij fijn.
  • Kook je de couscous in 220 ml water op smaak gebracht met het blokje kippenbouillon.
  • Nadat de couscous is klaargemaakt voeg je de stukjes komkommer, paprika en munt toe. Besprenkel met limoensap en voeg het paprikapoeder toe.
  • Haal de aubergine van de BBQ (of uit de oven) en lepel het vruchtvlees uit de halve aubergines.
  • Vul de aubergines met de couscoussalade en besprenkel met de mayonnaise met yoghurt en bieslook.

Recept in samenwerking met Devos Lemmens

2.     Voorzie verfrissende salades

Pastagerechten en aardappelsalades zijn heerlijk, maar door de gebruikte sauzen zijn ze niet altijd het gezondste bijgerecht. Kies daarom voor lichte en verfrissende salades met verse ingrediënten zoals bladgroenten, tomaten, komkommers en avocado's.

Geef je salades een extra touch door ze te combineren met kruiden uit de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroenmelisse gecombineerd met sla, een komkommerslaatje met basilicum of kerstomaten met munt.

Meng geen vinaigrette of slasausen onder de slaatjes. Hou ze afzonderlijk en laat het aan ieders smaak over om ze al dan niet te gebruiken. Zonder vinaigrette of olie blijven de groenten ook langer knapperig.

3.     Ga voor gezonde(re) sausjes

Kies in plaats van de traditionele sausjes voor een zelfgemaakte Griekse yoghurtdip op smaak gebracht met kruiden en specerijen of ga voor zelfgemaakte salsa's en guacamole.

Toch liever kant-en-klare sausjes kies dan voor light alternatieven zoals bijvoorbeeld de Salade Mayo-Orion van Devos Lemmens met 0% suiker en 35% minder vetten en bied ze naast de salades aan. Zo kiest elke gast of ze al dan niet gebruiken.

4.     Peulvruchten in de hoofdrol

Van een quinoaburger tot een linzensalade. Of je nu op zoek bent naar recepten voor op de barbecue zelf of naar bijgerechten om erbij te serveren, met peulvruchten kun je alle kanten op en bovendien zijn ze voedzaam en gezond.