3 x tips om te besparen in december

Met een slim jaarspaarplan zet je zonder moeite elke week 100 euro opzij, terwijl er ruimte blijft voor extraatjes. Zo ook in december. Ontdek hier enkele bespaartips- en tricks van budgetgoeroe Sara Van Wesenbeeck, auteur van het boek ‘Een betaalbaar jaar’.

December: leven in weelde

Wat vliegt de tijd. Nog één maand te gaan en dan is het jaar ten einde. Maar dat betekent ook dat er alweer een nieuw jaar en een nieuwe start staan te lonken. Eerst nemen we nog even de tijd om ons onder te dompelen in luxe en overvloed – met een twist, want ook zonder veel geld en moeite kun je rijker leven en zelfs miljonair worden. Deze maand voel je je de koning(in) te rijk.

Koopjes in december

  • Postzegels

Koop nog gauw een voorraadje postzegels, aangezien ze op 1 januari meestal duurder worden. Met je voorraad van dit jaar kun je nog lang brieven versturen, want postzegels blijven hun waarde behouden.

  • Auto’s

Wie een auto wil kopen, kan ook zijn slag slaan. Autoverkopers willen eind december hun bedrijfsresultaten nog halen en zijn dan vaak meer in de stemming om te onderhandelen over de prijs of extraatjes. Haal dus je beste onderhandelskills boven.

  • Fietsen

Koopjesjagers kunnen in december het best hun voelsprieten uitsteken voor koopjes voor typische zomerproducten, zoals bijvoorbeeld fietsen.

Miskoopje in december

  • Kerstversiering

Koop je je kerstboom de eerste weken van december, dan doe je een miskoopje. Je betaalt dan het volle pond. Het is immers moeilijk om een kerstboom te weerstaan die je doet verlangen naar de gezelligheid van het jaareinde. Dat geldt ook voor alle andere typische kerstartikelen, zoals kerst versiering, lichtjes voor in de kerstboom of een rood-witte kerstmuts.

Je bespaarchallenge in december

Gebruik een win(st)boekje

In Het slimme budgetboek, het eerste budgetboek van Sara Van Wesenbeeck uit 2012, had ze het al over het ‘succesboekje’. Veel mensen die ze gecoacht heeft, van ‘spitsuurvrouwen’ en gezinnen tot artsen en ondernemers, zijn ermee aan de slag gegaan. Ze noteren ál hun successen, groot en klein: alles waarvan ze trots zijn dat ze het  gerealiseerd hebben, alles waarvan iemand anders heeft gezegd dat ze er goed in zijn, een plezier dat ze iemand gedaan hebben… Een succesboekje leert je om op je winst te focussen en niet op je verlies. Dat helpt om nog meer successen te scoren, en daar vloeien dan weer heel wat positieve zaken uit voort.

Ook voor je budget kun je aan de slag met een dergelijk boekje. Sara noemt het een ‘win(st)boekje’. Studies hebben uitgewezen dat getallen die je ziet toenemen, helpen om betere resultaten te bereiken. Dus als jij aan het eind van de week 100 euro wilt overhouden, dan helpt het om de winst die je onderweg maakt te noteren. Belangrijk is wel dat je de getallen regelmatig optelt, zodat je de totaalsom ziet toenemen, want daarin schuilt de kracht van het winstboekje. Het kost je niets en levert zonder moeite weer extra euro’s op.

Ontdek nog meer verrassende tips en tricks om te besparen.

Of het nu gaat om je boodschappenlijstje, je vakantieplannen of je bankzaken, het boek 'Een betaalbaar jaar' van budgetgoeroe Sara Van Wesenbeeck is tot de rand gevuld met praktische tips en verrassende weetjes om geld te winnen met het hele gezin. Voortaan weet je elke maand waar je échte koopjes kunt scoren, hoe je voordelig volgens de seizoenen kunt leven en welke concrete spaaracties je portemonnee kunnen spekken.

Na twaalf maanden is het resultaat niet enkel een gebalanceerd budget en een flink gevulde spaarpot, maar ook rust in je huis en je hoofd.

Benieuwd naar nog meer tips?

Luister live mee naar de LifeTalks sessie met Sara Van Wesenbeeck: Optimaliseer je gezinsbudget.

In samenwerking met Lannoo.