Danny De Looze over de wondere wereld van onze darmen

“A je moe kak’n, moe je kak’n!” Er bestaat geen simpelere waarheid dan dat. Weg met taboes en schaamte over onze stoelgang. Danny De Looze gaf tips in LifeTalks om zelf goed voor je darmen te zorgen.

Wat gebeurt er als je eet?

Mmm … steak-friet met champignonroomsaus, sla, tomaat én een goed glas wijn. Dé klassieker waar je zo van genoot, legt in je maagdarmstelsel een boeiende reis af. Via de slokdarm komen de stukjes voedsel die je kauwt in je maag terecht waar ze sterk verkleind worden. Daarna begint de dunne darm (+/- 5 m) aan de vertering. De wijn wordt het snelst door de darmwand geabsorbeerd, waardoor die ook meteen naar je hoofd stijgt 😊. Pancreasenzymen breken het zetmeel in je frietjes af tot glucose, de vetten tot vetzuren en de eiwitten in je vlees tot aminozuren.


En wat met de sla, tomaten en champignons? Die vezels worden niet afgebroken en komen onverteerd in de dikke darm (1 m) terecht, waarna je ze gewoon uitscheidt. Dus zie je in je stoelgang een stukje champignon, wortel of tomatenschil, quasi zoals het erin ging? Dat is perfect normaal!

Daar hangt een geurtje aan

Gelukkig zijn er andere vezels (bv. uit brood, kikkererwten, linzen, kolen, fruit) waar je darmflora wel iets mee doet en die heel belangrijk zijn voor een vlotte stoelgang. Je dikke darm fermenteert of vergist die vezels tot gassen, die – je raadt het al – resulteren in gemiddeld een tiental ‘windjes’ per dag. Waarom de geur van de ene wind draaglijk is en van de andere wind niet te harden? Als je na een bourgondische avond van veel vlees of kaas, te veel eiwitten hebt gegeten om af te breken in de dunne darm, dan ‘vergassen’ die eiwitten in de dikke darm tot ammoniak of zwavel. Met een heel nare geur, die lijkt op ‘rotte eieren’ als gevolg.

5 tips om constipatie tegen te gaan

1. Eet voldoende vezels

Vezels uit fruit zijn minder vergistend dan vezels uit broodsoorten of peulvruchten. Resultaat? Minder last van winderigheid of een opgeblazen gevoel. Eet liefst twee kiwi’s per dag voor een vlottere stoelgang.

2. Drink water op het moment dat je vezels eet

Vezels houden het vocht vast in je darm, waardoor je meer en zachtere ontlasting krijgt en de werking van de darmen wordt gestimuleerd.

3. Hou je stoelgang nooit op

Op school of het werk niet willen of durven naar het toilet gaan? Geen goed idee! Je stoelgang een hele dag ophouden, leidt tot harde of pijnlijke ontlasting en buikkrampen.

4. Gebruik een voetbankje op het toilet

Door je voeten (en zeker die van je kind!) op een krukje te zetten, zit je min of meer in hurkpositie, wat de ideale houding is om stoelgang vlot te laten passeren tussen de endeldarm en anus.

5. Neem je tijd op ‘het gemak’

Het ‘gemak’ was vroeger de bijnaam voor een primitief toilet. Toepasselijk! Want wie z’n tijd neemt en even ontspannen gaat zitten, met de broek op de enkels (en niet tussen de knieën gespannen, dames!), heeft vaak minder last van constipatie.

“Zelfs de belangrijkste meeting móet je onderbreken als je stoelgang of een wind voelt opkomen.”

Danny De Looze

Microbioom: gezondheid begint in je buik

In onze volwassen darmen leeft een ‘bacterievolkje’ van wel 1,5 kilo! Dat microbioom (darmflora) wordt al opgebouwd van bij de geboorte door contact met anderen. Via de mond komen die bacteriën in onze darmen terecht waar ze meer doen dan alleen voedsel verteren. Wist je bijvoorbeeld dat 70 % van ons immuunsysteem in de darmen zit? Het microbioom beschermt ons ook tegen infecties. En je buik communiceert ook continu met je brein. Wat met hypes zoals sapjeskuren, probiotica of zelfs darmspoelingen, vroegen we Danny als afsluiter? “Onnodig en niet bewezen! Je microbioom levert van nature goed werk en zal dat blijven doen zolang je gewoon normaal én gevarieerd eet.”


Wie is Danny De Looze?

  • Vermaarde maag-darmspecialist, verbonden aan het UZ Gent.
  • Bekend van het programma 'Topdokters' als de man die in Vlaanderen de stoelgangtransplantatie introduceerde.
  • Auteur van het boek ‘Wat onze darmen ons vertellen’.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!