Zo bouw je elke dag mee aan een duurzamere wereld

De duurzame evolutie, we kunnen er (gelukkig) niet meer omheen. En ook jouw dagelijkse keuzes als bewuste consument dragen stap voor stap hun steentje bij, volgens duurzaamheidsadviseur Emilie.

Vele kleintjes maken een groot

Bij duurzaam leven denk je misschien meteen aan grote investeringen zoals warmtepompen en zonnepanelen. “Maar vaak zit het ‘m ook in kleinere zaken zoals de keuzes die je maakt op het vlak van voeding en kleding”, zegt Emilie. “Als consument ben jij degene die, samen met anderen, de markt mee een bepaalde richting uit kan sturen. Als een heleboel mensen morgen lokaler en meer volgens de seizoenen gaan kopen en eten, dan zal dat een enorme shift teweegbrengen.”

Voordelen voor het milieu én jezelf

Starten met een duurzaam leven is een win-winverhaal voor iedereen. Ook wie het minder breed heeft, haalt er vroeg of laat voordeel uit. Emilie: “Wanneer je een persoon toont dat een duurzamer t-shirt veel langer meegaat dan een shirt van een paar euro dat na twee wasbeurten stuk is, dan ziet hij of zij snel in dat duurzame kleding een dubbele win is. Een win voor het milieu en een win voor de eigen portemonnee. Zij het dan op middellange termijn.”

Bewuster consumeren door corona

“De coronacrisis zet ons ertoe aan om bewuster te consumeren”, durft Emilie te stellen. “Denk bijvoorbeeld aan de vele acties van lokale kruideniers en restaurants die massaal gesteund werden door de bevolking. En nog altijd zien mensen meer en meer in dat lokaal consumeren simpelweg the way to go is – ook na corona. Daar komt nog bij dat mede door de verschillende lockdowns activiteiten zoals wandelen en fietsen weer aan populariteit winnen. Die hernieuwde band met het lokale en met de natuur kan ik alleen maar toejuichen.”

“Maak er een sport van om zo min mogelijk eten te verspillen door bijvoorbeeld op vrijdag steevast een gerecht te maken met de restjes die je nog overhebt.”

Tips om samen duurzamer te leven

1. Eten volgens de seizoenen – Hang in je keuken een kalender op van alle (Belgische) seizoensgroenten en -fruit. Ze zijn lekkerder en leveren heel wat voordelen om duurzamer te leven.

2. Belgisch kopen - Het traject dat Belgische lokale producten afleggen van het veld tot op je bord is kort en dus milieuvriendelijker; ze moeten niet lang bewaard worden in 'gekoelde' opslagplaatsen en je steunt onze eigen landbouwers, kwekers en (kleine) zelfstandigen.

3. Slim inkopen – Het is een gewoonte geworden om met een overvolle winkelkar de winkel te verlaten. Terwijl we zowel het milieu als onze gezondheid én portemonnee een plezier zouden doen als we alleen nog zouden kopen wat we echt nodig hebben.

4. Vrijdag = restjesdag – Maak er een sport van door pakweg op vrijdag steevast een gerecht te maken met de restjes die je nog in de (koel) kast hebt liggen. Het zijn zulke kleine veranderingen die op termijn een groot effect hebben. En vergeet niet dat ook je gezondheid er wel bij vaart.

Wil je met jouw doordeweekse keuzes zorgen voor een goede gezondheid, voor een respectvolle samenleving, voor beter dierenwelzijn of een schoner milieu?

Colruyt Group helpt je aan de hand van vier iconen  om meer bewuste keuzes te maken. Zo dragen we samen bij aan een duurzamere wereld, stap voor stap