Tip van eigen bodem: venkel

Venkel is geen knol of wortel, maar de verdikte stengel van de venkelplant. De frisse, anijsachtige smaak komt heerlijk tot zijn recht in zomerse schotels.

Hoe gezond is venkel?

Venkel zit bomvol voedingsvezels. Goed voor het hart, want door vezels te eten verminder je de hoeveelheid slechte cholesterol in je bloed. Daarnaast bevat venkel kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten.

De geur van rauwe venkel prikkelt je neus: geen wonder dat de Oude Egyptenaren en Grieken het als een geneeskrachtig kruid beschouwden. Van venkelzaad wordt ook thee gemaakt.

Hoe kies je een kwaliteitsvolle venkel?

In de winkel kies je venkel door te kijken en te voelen. De bol moet stevig en egaal wit zijn, zonder bruine vlekken. Fris, vers en groen loof is ook een goed teken.

Hoe maak je venkel schoon?

Dit is kinderspel. Snijd de onderste schijf en de stelen bovenaan de venkel weg. Het groene loof kan je bijhouden om de borden te versieren. Als je venkel rauw eet, haal je best ook de harde kern eruit. Was de venkel en snijd hem in stukjes.

Receptideeën met venkel:

Kooktijden:

  • Koken: 10-15 min.
  • Wokken: 6-8 min.
  • Microgolf: 2-5 min.
  • Grillen 6-8 min.
  • Stoven: 8-10 min.
  • Stomen: 20-25 min.

Hoe bewaar je venkel?

In de koelkast

Verpak de venkel in vershoudfolie, dan blijft hij wel een weekje goed.

In de diepvries

Eerst de venkel versnijden en 3 minuten blancheren. Na invriezen is de bewaartijd 6 maanden.