Tip van eigen bodem: knolselder

Knolselder ligt op z’n best in de winkel vanaf november tot en met juni. Het is de verdikte eetbare wortel van de selderplant. Hij ziet er ruig en oneffen uit, maar laat je niet afschrikken. Vanbinnen is hij glazig en romig wit.

Hoe gezond is knolselder?

Wist jij dat de Egyptenaren knolselder gebruikten voor z’n geneeskrachtige werking op het metabolisme? Ondertussen weten we dat dit vooral lag aan de hoge concentratie ijzer, kalium, foliumzuur en vitamine C. De groente is ook rijk aan voedingsvezels en dus goed voor de darmtransit.

Hoe kies je een kwaliteitsvolle knolselder?

Je kan knolselder zowel met als zonder blad kopen. Let erop dat de knollen stevig en droog zijn. En het loof moet er frisgroen uitzien.

Een trucje om een goede knolselder op de kop te tikken: klop er even op en wees zeker dat hij niet hol klinkt.

Hoe kan je knolselder vlot versnijden?

Hoe maak je knolselder klaar?

Knolselder heeft een pittige en lekker kruidige smaak. Hij is heerlijk bereid, maar ook rauw staat hij zijn mannetje.

Borstel eerst de knolselder grondig onder de kraan, om zand op je snijplank te vermijden. Snij dan in helften, verdeel in plakken, schil de plakken, snijd de plakken in repen en de repen in blokjes. Besprenkel de blokjes met citroensap of azijn zodat ze niet bruin kleuren.

Als je knolselderpuree wil maken kan je hem best koken in melk voor een extra smeuïg resultaat.

Hoe bewaar je knolselder?

Een groot pluspunt is dat je een volledige knolselder gerust enkele weken kan bewaren in de koelkast. Eens de knol is aangesneden, is hij nog een week houdbaar in de koelkast.

Je kan de groente ook invriezen, maar dan moet je de knolselder eerst 2-4 minuten blancheren.