7 tips om gezond te eten

Wil je je voedingspatroon verbeteren en gezondere keuzes maken? Zodat je gewicht verliest of je een gezond gewicht behoudt? En dat zonder culinaire pleziertjes op te geven? Dan mogen een aantal voedingsmiddelen alvast niet op je bord ontbreken. Ontdek hier dé vuistregels om je eetgewoonten te verbeteren.

1. Eet gebalanceerd

Of je nu thuis eet of op restaurant gaat, het succes van een goed voedingspatroon schuilt niet in de kwantiteit, maar in kwaliteit. En … in variatie. Je kan vrijwel alles eten, tenzij je intolerantie of allergie iets anders aangeeft natuurlijk.

Schrap niet alle suiker uit je menu! Je kan gerust van zoet voedsel genieten van tijd tot tijd. Met mate uiteraard.

In tegenstelling tot wat men vaak beweert, is vet wél goed voor je gezondheid. Gezonde vetten zijn zelfs nodig om aan je energiebehoeften te voldoen. Je vindt ze onder andere in vis, noten, zaden, vlees en plantaardige oliën. Overdrijf niet, maar elimineer ze zeker niet uit je dieet.

2. Sla geen maaltijden over

Skip geen maaltijden, maar eet wanneer je honger hebt.

Bij je ontbijt eet je best volkorenbrood of havermout, omdat de vezels je darmwerking in gang zetten. Verse vruchten bij je ontbijt – zoals blauwe bessen of frambozen – zorgen voor voldoende vitamines.

s Avonds eet je beter wat minder.

Gezonde tussendoortjes – zoals een handjevol noten – kunnen ervoor zorgen dat je je niet overeet tijdens de 3 belangrijkste maaltijden van de dag, maar ze zijn niet noodzakelijk.

3. Kies voor groenten en fruit

Voor groenten zijn er geen beperkingen. Het zijn geen dikmakers. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen.

Geniet van je favoriete fruit, maar eet vooral appels (eetlust-remmer), rode vruchten (caloriearm), citrusvruchten (vitamine C) en bananen (rijk aan kalium). Beperk je inname tot 2 stukken fruit per dag.

Alle groenten zijn gezond. Let wel op met de sauzen die je toevoegt. Witte bechamelsaus en mayonaise zijn dikmakers. Probeer deze te beperken of vervang ze door magere, caloriearme alternatieven.

4. Vis of vlees?

Vis heeft enorm veel voordelen. Je vindt er eiwitten en vetten in die je in het dagelijkse eetpatroon niet gemakkelijk tegenkomt. Vette vis – zoals zalm en haring – bevat ook meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals het gezonde omega 3-vetzuur.

Je wisselt vis, en dan liefst witte vis zoals kabeljauw, best af met eieren, peulvruchten, wit vlees en rood vlees.

5. Vitamines: een must voor goede eetgewoonten

Eet wat vaker groenten, fruit, zeewier, eieren, gevogelte, peulvruchten, vis en zuivelproducten om vitamines en antioxidanten aan te vullen.

Let op met supplementen. Die worden vooral aanbevolen bij een vitaminegebrek of in het kader van sportprestaties. Raadpleeg dus eerst je arts!

6. Drink minimaal 1,5 liter water

Een volwassen lichaam bestaat voor minstens 60% uit water. Zonder water zouden we simpelweg niet functioneren. Water is een must voor je spijsvertering, concentratie, celontwikkeling en de afscheiding van gifstoffen.

Drink dus minstens anderhalve liter mineraalwater per dag. Koffie en thee zijn ook welkom: beperk je hoeveelheden tot enkele koppen per dag. Verse vruchtensappen drink je best met mate want ze bevatten veel suikers. Industriële dranken, zoals frisdrank, vermijd je beter!

7. Sport en voeding: een heilige tweevuldigheid?

Het is geen geheim dat regelmatig bewegen wonderen doet voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Sporadische sporters vullen hun eiwit-, vet- en koolhydraatgehalte best aan door één of twee tussendoortjes per dag. Hier zijn notenrepen of een stukje vers fruit goede opties.

Ben je een echte sportfanaat? Drink dan veel water, en zorg voor een verhoogde inname van essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan rood fruit, bananen, peulvruchten, oliehoudende noten (bv. ongezouten hazelnoten), wit vlees, zaden (bv. quinoa), zalm, eieren en zuivelproducten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Newpharma.

Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Wil je graag meer leren
over gezonde eetgewoonten?