Tip van eigen bodem: aubergine

Aubergine smaakt heerlijk op de grill, in ovenschotels en roerbakgerechten. Je vindt 'm het hele jaar door maar hij is op z'n best van mei tot en met juli. De meest bekende soort is paars en ovaalvormig, maar er bestaan ook witte, gele en zelfs gestreepte varianten. 

Hoe gezond is aubergine?

Aubergine wordt al duizenden jaren geteeld in Azië. In de middeleeuwen werd deze opvallende vrucht door de Arabieren in Andalusië geïntroduceerd.

Aubergine heeft zijn intens paarse kleur te danken aan het antioxidant anthocyanine. Diezelfde stof zit in de donkerblauwe açaibes, een superfood uit het Braziliaanse regenwoud.

Hoe kies je een kwaliteitsvolle aubergine?

Verse aubergine heeft een glanzende, onbeschadigde schil en een frisgroen kroontje. De vrucht is rijp als ze bij een lichte vingerdruk iets meegeeft.

Hoe maak je een aubergine schoon?

Aubergine schoonmaken is snel gebeurd. Gewoon de beide uiteinden eraf snijden en de vrucht wassen. Als je een aubergine gaat vullen, dan mag je het kroontje laten zitten voor de stevigheid.

Tip: gebruik een roestvrijstalen mes om verkleuring van het vruchtvlees te vermijden. 

Hoe eet je aubergine?

Eet aubergine nooit rauw want er zit solanine in, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt.

Na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.

Receptideeën met aubergine:

Hoe bewaar je aubergine?

Bewaar aubergines op een donkere, koele plaats (tussen 10-15° C). Zo zijn ze een week houdbaar.
Omdat aubergines heel gevoelig zijn voor lage temperaturen is het best om ze niet in de koelkast te leggen.

Bereide of geblancheerde aubergine kan je ook invriezen. In een goed gesloten plastic bakje blijft het 12 maanden goed.

Tip: leg aubergine niet naast tomaten, bananen, appelen of citrusvruchten, want dat versnelt het rijpingsproces van aubergine.