Koken rond de wereld met Michaela

Verhalen

Onze lesgeefster Michaela is foodie én wereldreiziger en zo ontstond ook haar liefde voor de wereldkeuken. “Van mijn reizen breng ik inspiratie mee die ik doorgeef in onze kookworkshops. Ik heb echt van mijn passie mijn beroep kunnen maken.”

Vertel eens … Hoe begon dat allemaal?

“Ik kom uit een gezin waarin er veel gereisd werd. Als kind droomde ik er al van om een wereldreis te maken. In ’92 zette ik de stap en dat veranderde mijn leven. Ik reisde door Ecuador, Peru, Brazilië, Thailand, Indonesië, Sri Lanka, Cambodja, Kenia, Zuid-Afrika, Tanzania … tot Australië en werkte in restaurants om een centje bij te verdienen.

Zo ontdekte ik ook mijn passie voor koken en lokale, authentieke gerechten. En kijk nu, zo veel jaren en avonturen later geef ik kookworkshops, ben ik receptontwikkelaar voor Spar en heb ik in hartje Gent een eigen B&B die geïnspireerd is op mijn beste reisherinneringen.”  

Welk land is op culinair vlak jouw favoriet?

Peru heeft me op vlak van natuur, cultuur en ook als foodie het meest verrast. In dat land heb je echt alles, van kustgebieden tot bergen van 4.000 meter. In elke regio groeien andere gewassen en die enorme variatie weerspiegelt zich ook in de gerechten. Zo heeft een toprestaurant in Lima een menukaart op basis van de hoogte waarop de ingrediënten groeien. In Peru leerde ik ook de Nikkei-keuken kennen, heerlijke Peruaanse gerechten met een Japanse toets.”

Hoe breng je van jouw reizen inspiratie mee voor recepten?

“Op reis ben ik een echte culinaire ontdekker. Ik schuim markten en winkeltjes af, koop gedroogde kruiden en specerijen, proef allerlei street food en praat met de mensen die het klaarmaken of ik ontdek de lokale specialiteiten in kleine, niet-toeristische restaurants. Die kennis en ervaringen verwerk ik dan in mijn eigen recepten.

De workshops die ik geef zijn doorspekt met reisverhalen, waarbij ik de deelnemers ook in een bepaalde sfeer wil brengen. Ik laat ze wegdromen naar een land dat ze nog niet kennen of waar ze misschien net al mooie herinneringen aan hebben.”

Is het niet moeilijk om te koken met al die exotische ingrediënten?

“Alle wereldgerechten die we in de workshops maken, kan je gewoon klaarmaken met ingrediënten die je bij ons in de supermarkt vindt. De kunst is om het authentieke recept wat aan te passen of ingrediënten anders te gebruiken, zodat je toch tot een gelijkaardige smaaksensatie komt.

Natuurlijk staan er in je kruidenkast naast peper en zout, best ook kurkuma, komijn, koriander, gember, kardemom en andere specerijen. Ook goede, onbewerkte vetstoffen zijn belangrijk voor de smaak. Gebruik boter en geen margarine, olijfolie, of arachideolie om te wokken. Aziatische wokgerechten zijn trouwens ideaal om met de wereldkeuken te beginnen omdat ze zo snel en makkelijk zijn.”

Welke landen met lekkere gerechten staan nog op jouw bucketlist, Michaela?

“Ik wil zeker nog naar Libanon om de heerlijke vegetarische keuken van het Midden-Oosten verder te ontdekken. Ook in Georgië blijken ze verrassend veelzijdige gerechten te hebben die ik ter plaatse wil gaan proeven (lacht). En dan staan Albanië, Ethiopië én Japan met het gezin nog op mijn lijstje. Keuze genoeg dus om nieuwe culinaire inspiratie op te doen!”

Van welk land wil jij een stukje proeven?