Hoe kan jij kostbaar water besparen?

Met zijn allen water besparen? Ja graag, maar hoe begin je eraan? Zoom even mee in op het probleem van waterschaarste en ontdek 6 tips om heel eenvoudig duur en kostbaar water te besparen.

Water besparen voor de natuur en je portemonnee

Steeds vaker komen we water te kort. De mens gebruikt het in grote hoeveelheden om een comfortabel bestaan te leiden (95 % van ons huishoudelijk waterverbruik gaat naar hygiëne). Maar het is vooral levensnoodzakelijk! Voor de mens én voor andere dieren en voor planten.

Bovendien wordt water almaar duurder. Het goede nieuws is dat je met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes best veel water kan besparen. Dat is goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Wist je dat België hetzelfde niveau van waterstress heeft als de woestijnlanden Marokko en Mexico?*
*Bron: Onze natuur

Water is ook schaars in België

Volgens het World Resource Institute is België een van de landen in de wereld met ‘hoge waterstress’.* We verbruiken namelijk jaarlijks 40 tot 80 % van al onze beschikbare waterreserves. Met een stijgende bevolkingsgroei en de klimaatverandering in het achterhoofd, zijn deze cijfers extra verontrustend. We willen toch niet ineens halverwege het jaar zonder water komen te zitten?

Ook Colruyt Group bespaart water

Water besparen is de verantwoordelijkheid van ons allen, dus ook van bedrijven. Daarom investeert Colruyt Group volop in ‘circulair waterbeheer’: in de winkels en productiesites hergebruiken we afval- en regenwater.

In onze Academy’s recupereren we het regenwater om de toiletten te spoelen. We streven ernaar om hiervoor tegen 2025 geen ‘nieuw’ kraantjeswater (stadswater) meer te gebruiken.

Zuiveringsinstallatie voor hergebruik van afval- en regenwater

Wist je dat 44 % van de gebruikers van een vaatwasser onnodig de vaat met de hand voorspoelt?

Meer water besparen met je vaatwasmachine

Bedrijven zetten steeds meer in op waterbesparing. Ook onze partner Finish is zich heel bewust van het belang van water. Hun producten zorgen ervoor dat je met weinig water een perfect propere vaat krijgt. Bovendien wil het merk met zijn campagne ‘Save Water with Finish’ elke Belg helpen om bewust met zijn waterverbruik om te springen.

Je machine en vaatwasproduct zorgen voor een perfect propere vaat zonder voorspoelen. Het volstaat om de etensresten in de vuilbak te gooien.

Door de ‘foute’ reflex af te leren om de vaat onder de kraan te houden, kunnen we samen in België 16,5 miljard liter water besparen. Om je een voorstelling te geven: dat is het jaarverbruik van heel Vlaams-Brabant. Dat is niet niks qua besparing!

“De klimaatverandering zet onze watervoorraden steeds meer onder druk. Daarom wil ‘Save Water with Finish’ elke bewoner van België aanzetten tot een bewuster watergebruik en een kleinere watervoetafdruk. Zeker omdat dat vaak een kwestie is van ‘foute gewoontes’ doorbreken. Daarom maken we iedereen ervan bewust dat de vaat voorspoelen overbodig is.”

Ségolène De Fleurieu

marketingdirecteur Finish

Finish doet nog meer voor ons kostbare water. Het merk investeert ook in het behoud en de restauratie van zoetwatergebieden. Een mooi voorbeeld is het Turnhouts Vennengebied.

6 verrassende tips om water te besparen

  1. Gebruik per dag één glas om uit te drinken. Dat scheelt in de afwas en daarmee in je waterconsumptie.
  1. Geef bij lange droogte je planten in volle grond één keer per week meer water, in plaats van elke dag een beetje. Doe dit ’s morgens vroeg of 's avonds laat. Zo vermijd je dat een groot deel van het water verdampt.
  1. Leg een volle afgesloten fles water in het waterreservoir van je wc. Daardoor gebruik je het volume van die fles minder water. Want wist je dat we vandaag 31 % van ons (drink)water door het toilet spoelen?
  1. Kies voor producten die minder water vereisen bij hun productie. Colruyt Group helpt zijn klanten bij deze keuze. Kijk bijvoorbeeld naar de Eco-score op Boni-artikelen. Om een goede Eco-score te krijgen, wordt namelijk gekeken naar het duurzame waterverbruik bij de productie.
  1. Gebruik een emmer water om de auto te wassen of je terras schoon te maken. Tuinslangen zijn echte watervreters! De spons of de vloerwisser doet de rest van het werk.
  1. Vang water op in de keuken en badkamer terwijl je wacht tot het water warm of koud wordt. Je kan er je groenten mee wassen en met dat water kan je nog eens je planten gieten. Dat is twee keer gespaard.