Wat is het startbedrag?

Wat vroeger de geboortepremie, het kraamgeld of de adoptiepremie genoemd werd, heet in Vlaanderen sinds 2019 het startbedrag. Het is een toelage van de overheid voor elk kind dat in België gedomicilieerd is. Steun die meer dan welkom is, getuigen deze drie jonge mama’s. Benieuwd naar wat zij deden met het startbedrag?

“Een op maat gemaakt
geboortekaartje en uniek
doopsuiker”

Op 21 februari vorig jaar werden Evelien en haar echtgenoot de trotse ouders van dochtertje Renée. Hoe trots ze zijn op het meisje was al voor de geboorte duidelijk. Door het bijzondere geboortekaartje en de doopsuiker bijvoorbeeld. Evelien wilde daar iets speciaals van maken en daarbij kwam het startbedrag goed van pas.

“Het werd een op maat gemaakt kaartje uit dik karton, met ‘Renée’ in een mooi handlettertype op de voorzijde. Op de achterkant stond een tekening van het rode wiegje dat we voor haar kochten. Met onze hond erbij!”

In plaats van de traditionele suikerbonen, staken Evelien en haar vriend zelf iets in elkaar. “We vulden zowel verschillende glazen buisjes met chocoladepinda’s als met bloemenzaadjes voor een vlindertuin. De zaaiinstructies zaten er ook bij. Het startbedrag heeft dus goed gediend, weet Evelien: “Je geeft veel geld uit om je voor te bereiden op je kindje. Dankzij die premie kan je je nog wat meer permitteren.”

Evelien

mama van een dochter (1 jaar)

“Met de rest van het startbedrag sparen we voor later”

Ook Perle en haar man waren goed voorbereid toen ze begin dit jaar de kleine Léa mochten verwelkomen. Het is namelijk hun tweede kindje, anderhalf jaar na dochtertje Emeline. Ze waren dus al op de hoogte van de administratie, zoals het kindergeld en het startbedrag. “In beide gevallen stond het geld van de premie twee maanden voor de bevalling op onze rekening.”
Zij gebruikten de premie om spullen in huis te halen die niet op de geboortelijst staan, zoals de inrichting van de kinderkamer. “Toen ik Emelines geboortelijst opstelde, was ik geschokt hoe hoog het bedrag opliep voor de basisuitrusting”, geeft Perle toe. “Dat was dan nog zonder de meubels van de kinderkamer gerekend. Bij Léa hebben we al veel minder nodig.”

Het startbedrag is nu nog niet helemaal op, Perle en haar man bekijken nu welke spaarformules het beste bij hen passen. De premie helpt je ook om de periode te overbruggen terwijl je wacht op de terugbetalingen van het ziekenfonds voor medische kosten”, voegt Perle nog toe.

Perle

kersverse mama

“We gebruikten het startbedrag om de nodige babyspulletjes te kopen”

Het leven van Margot en haar man staat op het punt om ingrijpend te veranderen, want binnenkort worden ze voor het eerst mama en papa. Ze zijn intussen druk bezig met alle voorbereidingen. Daar hoort ook de administratie, zoals het startbedrag aanvragen. Dat kan via MyFamily.

“Via sociale media en verschillende babysites waren we al een tijdje op de hoogte dat die premie bestond en hoe we dit moesten aanpakken”, legt Margot uit. “Toen ik vijf maanden zwanger was, hebben we onze aanvraag ingediend.” De uitbetaling verliep vlot en het geld is intussen ook al geïnvesteerd. Dat gaat sneller dan je denkt, weet de aanstaande mama.

“We hebben het startbedrag opgebruikt om alle nodige dingen te kopen, zodat we helemaal klaar zijn als ons dochtertje komt”, vertelt ze. “Een verzorgingstafel, een buggy, kleertjes, al de zaken die moeten klaarliggen op het moment dat je thuiskomt van het ziekenhuis. Dankzij die premie kan je je nog wat meer permitteren.”

Margot

hoogzwanger

Meer weten over het startbedrag en hoe je het aanvraagt?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met MyFamily.