Wat doet spelen met je kind

Verhalen

Wat gaat er allemaal om in het hoofdje van je kind? Wanneer hij speelt, krijg je dat een beetje te zien. En hoe heerlijk is dat! Hij gaat op in zijn eigen wereld, verandert een banaan in een telefoon … Dit is hoe zo’n spel werkt.

Welke soorten spel zijn er?

Kinderen spelen volgens psychologen op 2 manieren:

  • Je kind gebruikt voorwerpen waarvoor ze gemaakt zijn. Het grijpt speeltjes aan een mobiel, rolt met de bal, bouwt torens en bruggen. Dat is functioneel spel.
  • Je kind bedenkt een heel verhaal bij die brug of toren. En vanaf 18 maanden gaat het ook voorwerpen gebruiken voor doelen waarvoor die normaal niet gebruikt worden. Dat is het doen-alsof spel, en dat vinden kinderen ooh zo leuk! Een banaan wordt bijvoorbeeld ineens een telefoon en je baby begint ermee te bellen. Zo veranderen gewone voorwerpen in educatief speelgoed.
Kind gebruikt banaan om te telefoneren

Hoe werkt het doen-alsof-spel?

  • Wanneer je kind begint te doen alsof in zijn spel, maakt het eigenlijk een enorme ontwikkelingssprong in zijn cognitieve vaardigheden: je kind leert symbolisch denken
  • Neem het voorbeeld van de banaan en de telefoon. Je kind legt het verband tussen de vorm van de banaan en die van een telefoon. Dan bakent het al wat het weet over een banaan af in zijn hersenen en koppelt er de eigenschappen van een telefoon aan. Zo kan hij doen alsof.
  • Je kindje kan dus een nieuwe, tijdelijke, denkbeeldige voorstelling in de hersenen te maken die hij of zij moet afscheiden van de bestaande mentale beelden van de echte wereld. 
  • Dan kan het in een innerlijke 'alsof'-wereld leven, waar de banaan een telefoon is. Terwijl de echte eigenschappen van de banaan, of wat hij ervan weet, niet uit zijn geheugen verdwijnen.
  • Tijdens doen-alsof spelletjes maakt je kind een mentale voorstelling van de verschillende hoofdpersonen en voorwerpen in het spel en onthoudt het welke rollen het die heeft gegeven.
  • Vanaf +/- 2,5 jaar vertelt je kind daar verhaaltjes bij. Het kan de volgorde van de gebeurtenissen in het verhaal in de gaten houden en doet daarbij beroep op zijn geheugen, fantasie en taalvaardigheid.
  • Dus is je kleintje nu 2 of 5, het ontwikkelt, traint en oefent zijn geheugen door te spelen. Spelen is trouwens ook vaak een manier om iets te verwerken.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Pampers.