Opvoeden tot zelfvertrouwen met Steven Gielis

Piekert je kind? Of merk je soms onzekerheid op? Opvoedingsexpert Steven Gielis gaf in LifeTalks praktische tips om samen te bouwen aan meer zelfvertrouwen.

Opzij, opzij, maak plaats

We hebben zó veel haast. Ook kinderen staan onder druk in onze ‘vind-ik-leuk’-maatschappij, vol FOMO (het leven is een wedstrijd), realtime voldoening (ik krijg het, hier en nu) en (keuze)stress. Al van in de kleuterklas is er heel veel ‘moeten’ en ‘mogen’. Die context maakt het uitdagend om te werken aan een gezond zelfvertrouwen. Aan ons om na te denken hoe we kinderen meer kind kunnen laten zijn?

Zo ontstaat zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen groeit of groeit niet door een samenspel van factoren. Enerzijds is er biologische aanleg, maar daarnaast spelen ook psychologische en sociale factoren een rol. Hoe weerbaar is je kind? Welke gebeurtenissen maakt het mee? Wie steunt je kind en op welke manier? Hoe ouder kinderen worden, hoe belangrijker leeftijdsgenoten zijn in de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Laat tieners zich dus maar spiegelen ten opzichte van elkaar of zet je kind aan tot een sociale hobby.

Zelfvertrouwen van kinderen opbouwen: tips voor ouders

1. Geef ruimte aan emoties

Emotionele intelligentie is heel belangrijk in het trainen van zelfvertrouwen. Leer je kind dat het z’n emoties mag tonen. ‘Ik mag bang of boos zijn’, ‘Ik mag huilen’, ‘Ik mag iets lastig vinden’. Al die emoties horen erbij en zijn tijdelijk. Het regent nu, maar straks schijnt de zon weer.

  • Blik samen met je kind terug op de dag en probeer gevoelens te achterhalen.
  • Laat je kind opschrijven: wat vond ik fijn? Wie was belangrijk? Wat was lastig?
  • Reflecteer over de toekomst: waar wil je in groeien? Wat zijn kleine doelen?

2. Wees onvoorwaardelijk positief nabij

Als je kind het gevoel heeft dat je er altijd bent, dat het z’n kleine en grote zorgen mag delen, dan groeit het in zelfvertrouwen. Het gaat over luisteren naar wat je kind zegt, maar ook oog hebben voor non-verbale signalen. Begrijpen tussen de regels door. En tijd maken om te knuffelen of gewoon even écht samen te zijn.

3. Stimuleer een positieve mindset

Leer je kind positief denken, met vallen en opstaan. Van ‘help, het lukt niet’ naar ‘je kan het altijd proberen’. Vervang negatieve gedachten (‘hier maak ik me zorgen over’) door positieve affirmaties (‘zo gaat het als ik mijn doel bereik’) en er gaat een hele nieuwe wereld open.

“Sta zelf model en toon je kind op een goede manier hoe je zelf omgaat met emoties.”

Steven Gielis

Goedgenoeg is het beste

Waar Steven op hamert? Je hoeft niet persé de perfecte ouder te zijn. Laat perfectionisme los. Maak ruzie en toon daarna hoe je het weer goed maakt. Verlies je geduld, en excuseer je nadien. Een kind leert ook van je tekortkomingen. Leg de lat dus niet te hoog, niet voor jezelf en niet voor je kind.


  • Lector Orthopedagogie aan de AP Hogeschool.
  • Auteur van tal van opvoedings- en kinderboeken, waaronder ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’.
  • Actief op Facebook, Instagram & TikTok met tips over mentale gezondheid en opvoeden.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!