Leen Dendievel over angstaanvallen  

Tintelingen in je vingers, heftige hartkloppingen, een drukkend gevoel op je borst … Wie ooit al eens een paniekaanval heeft gehad, weet hoe beangstigend dit gevoel is. Ook actrice en auteur Leen Dendievel kan ervan meespreken. En dat deed ze tijdens onze LifeTalks webinar. Haar advies? Je angsten onder ogen durven zien, is al het halve werk. Want zo maak je ruimte om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Vijf jaar geleden bracht Leen haar boek Asem uit. Een persoonlijk verslag van haar strijd met paniekaanvallen. Naar schatting de helft van de bevolking heeft op een bepaald punt in zijn leven last van een of meerdere angsten. “Toen ik openlijk begon te spreken over mijn angsten en paniekaanvallen, bleken heel wat mensen met datzelfde probleem te zitten. Toen besloot ik die antwoorden niet alleen voor mezelf op te lossen, maar ook voor anderen”, vertelt Leen.

Toch wil ze angst als basisemotie niet afschrijven: “Het feit dat je angst voelt, wil net zeggen dat je lichaam gezond functioneert. Angst helpt je te reageren op potentieel gevaar. Het is wanneer een gevoel van angst blijft aanhouden en je normale functioneren belemmert, dat het een probleem vormt.”

Wat aan de basis ligt van die angsten, is voor iedereen anders. Om haar eigen angst de baas te kunnen ging Leen aankloppen bij bekende psychiater Dirk De Wachter. Hij stelt dat angst verschillende oorzaken kan hebben:

  • je opvoeding of ervaringen op school … (omgevingsfactoren)
  • een overlijden, relatiebreuk, ongeval, ontslag … (ingrijpende gebeurtenissen)
  • erfelijkheid – van ouder op kind
  • perfectionisme of hoogsensitiviteit

Stilstaan om verder te kunnen  

Een paniekaanval leren (h)erkennen kan alleen als je de tijd neemt om stil te staan. En dat is volgens Leen de grote uitdaging in onze huidige maatschappij. “We leven in een tijd waar we onze emotionele rugzak nooit meer afnemen en voortdurend bezig met dingen bezig zijn, behalve met onszelf. Er gewoon ‘zijn’, we zijn vergeten hoe dat moet.”

Hoe je kan leren omgaan met je angsten? Volgens Leen zit het in 1 woord: zelfzorg.

Enkele tips om concreet aan zelfzorg te doen:

  • Schrijf op wat je stress bezorgt.
  • Ga vroeger naar bed, en vermijd nachtelijk piekeren. Problemen lijken ’s avonds veel groter dan overdag.
  • Deel je angstgevoelens met anderen.
  • Neem de tijd om je batterijen op te laden. Nood aan een frisse neus? Ga de natuur in, zonder gsm. 😉
  • Durf je grenzen aan te geven en ‘neen’ te zeggen. Zeg dat etentje af, voorzie voldoende tijd in je agenda voor jezelf …   

“We leven in een tijd waar we voortdurend met dingen bezig zijn, behalve met onszelf."

Leen Dendievel

Geef angst een plaats in je leven

Of Leen na haar zoektocht voorgoed verlost is van haar angsten? Een volmondige 'neen' is daarop haar antwoord. Ze gelooft niet dat je angst volledig uit je leven kan bannen. Wel dat je het een plaats kan geven en ermee kan leren omgaan.

Zelf vergelijkt Leen haar angsten met een hond waarmee ze door het leven gaat. Een hond die in het begin fel aan de leiband trok, maar nu op haar tempo wandelt. “Voel ik dat hij begint te trekken? Dan weet ik wat me te doen staat: even stiltaan om nadien weer verder te kunnen.”


  • Belgische actrice, vooral bekend van theater en televisie.
  • In 2014 studeerde ze af als Assistente in de Psychologie.
  • Auteur van verschillende boeken, waaronder twee edities van ‘Asem’, een persoonlijk verslag van haar strijd met paniekaanvallen.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!