Speculoostaart met mascarpone

Af en toe is het tijd voor pure verwennerij! En happiness is a piece of cake met deze heerlijke speculoostaart met mascarpone en rode vruchten! Een blijmaker uit de workshop ‘Feestelijk seizoensmenu: voorjaar’.

    Ingrediënten

  • 250 g speculaas
  • 100 g gezouten boter
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml koffie
  • 200 g roomkaas
  • 200 ml room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 2 el speculaaspasta
  • 100 g frambozen
  • 100 g blauwe bessen
  • 2 blaadjes munt

    Bereiding

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  2. Mix de speculaaskoekjes fijn in een hakmolen. Hou 2 koekjes over als garnituur.
  3. Laat de boter smelten in een steelpannetje en roer er de fijngemixte speculaaskoeken onder.
  4. Schik een bakpapier in een springvorm van +/- 24 cm en verdeel er het speculaasmengsel over. Druk de koeken goed aan tegen de bodem met de vingertoppen.
  5. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en laat ze smelten in de hete koffie.
  6. Roer goed onder tot alles is opgenomen.
  7. Zet opzij om af te koelen tot kamertemperatuur.
  8. Klop de room half stijf.
  9. Mix de mascarpone los samen met de roomkaas en de vanillesuiker.
  10. Spatel er de room onder.
  11. Voeg op het laatste de koffie toe.
  12. Verdeel het mengsel over de speculaasbodem in de springvorm en schuif gedurende minstens 4u in de koelkast.
  13. Verkruimel de 2 overgebleven speculaaskoekjes heel fijn.
  14. Trek met een koffielepel een streep speculaaspasta op een dessertbord.
  15. Leg er een stuk speculaastaart op.
  16. Strooi er wat verkruimelde speculaas op.
  17. Werk de taart af met wat blauwe bessen, frambozen en muntblaadjes.

Bekijk de video: