Hoe een luchtige chocomousse maken?

Wat is heerlijker dan een smeuïge chocolademousse als dessert na de maaltijd. Vingers aflekken maar! Met deze tips zorg je ervoor dat je de perfecte luchtige chocomousse op tafel zet.

Wat heb je nodig om een goede chocomousse te maken?

Dat zijn 3 dingen:

  • De basis, die ook de chocoladesmaak oplevert.
  • Het bindmiddel, zoals gelatine.
  • Een beluchter, zoals opgeklopt eiwit. Die brengt luchtbellen in het mengsel en zorgt voor de juiste luchtige textuur.

6 tips voor een geslaagde chocomousse

  1. Gebruik chocolade met 54 % cacao voor een intense chocoladesmaak en smelt hem au bain-marie.
  2. Mousse wordt het best gemaakt met een elektrische mixer. Zo krijgt het eiwit makkelijk de juiste consistentie.
  3. Zorg ervoor dat je het eiwit in een schone kom stijf roert, tot je de kom op je hoofd kan ronddraaien.
  4. Gebruik room met minimaal 35 % vet.
  5. Weeg je ingrediënten zorgvuldig af.
  6. Maak je mousse enkele uren (liefst een dag) voor je hem opdient.

Variëren met chocomousse

  • Voeg eens pepermunt-, sinaasappel- of koffie-extracten toe.
  • Je kan slagroom in een mousse recept vervangen door eiwit.
  • Chocolademousse kan je invriezen, zo krijg je een smaakvol ijsje!

Zin om aan de slag te gaan? Probeer deze luchtige chocomousse ↓↓

Recept

Luchtige chocomousse

8 porties - Bereidingstijd: 80 minuten

Ingrediënten

  • 200 g Chocolade Côte d'Or Culinaire
  • 70 g opgeklopte platte kaas
  • 4 eiwitten
  • 60 g poedersuiker
  • 1 snuifje zout
chocolademousse

Bereidingswijze

  1. Smelt de in stukjes gebroken chocolade Côte d'Or Culinaire in een warmwaterbad of in de microgolf. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Klop de eiwitten met het snuifje zout tot een stevig schuim.
  3. Meng de chocolade met de platte kaas en bloemsuiker, in je mengkom, tot een vloeiende massa.
  4. Spatel er het eiwitschuim onder tot een schuimige chocolademousse.
  5. Verdeel in een spuitzak en vul er kleine aperitiefglaasjes mee op.
  6. Plaats een uurtje in de koeling.

Tip: Versier met physalis (ananaskers) gedoopt in gesmolten chocolade Côte d'Or. Ook lekker met Crème Anglaise of zure room en kersenconfituur.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Côte d’Or.