Hasselbackaardappelen op de BBQ

Wat ruikt er zo lekker buiten? Hasselbackaardappelen op de BBQ met kruidenboter. Een recept dat je meteen moet uitproberen als de eerste lentezon in je tuin of op je terras schijnt.

    Ingrediënten

  • 250 g melkerijboter gezouten (op kamertemperatuur)
  • 1200 g middelgrote vastkookaardappelen (16 stuks van ± 75 g)
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 1/3 plantje bieslook
  • 1 plantje platte peterselie
  • 1 el rozemarijn (gedroogd)
  • 1 el tijm (gedroogd)
  • Fleur de sel
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm

    Bereiding

  1. Boen de aardappelen schoon.
  2. Snij dunne inkepingen in de aardappelen tot 1 cm van de bodem. TIP: Leg er aan weerzijde 2 houten lepels langs zodat de aardappel aan de onderzijde aan elkaar blijft hangen.
  3. De aardappelen zeker niet op voorhand koken, want dan krijg je ze nooit ingesneden zonder dat ze uit elkaar vallen.
  4. Pel de look en pers fijn met een lookpers.
  5. Pel de sjalot en snipper heel fijn.
  6. Hak de bieslook en de peterselie fijn.
  7. Roer de melkerijboter zacht met een spatel of in een keukenrobot.
  8. Meng de zachte melkerijboter met de sjalot, de look, de gedroogde rozemarijn en gedroogde tijm en de fijngesnipperde peterselie en bieslook. Roer tot een gladde massa.
  9. Rits de blaadjes van de tijm -en rozemarijntakjes en snipper fijn.
  10. Leg de aardappelen op een aluminiumschaal en wrijf de aardappelen in met wat van de kruidenboter. Leg daarop nog wat extra verse rozemarijn en tijm.
  11. Tijd voor de BBQ!
  12. Plaats de aluminiumschaal met aardappelen op de barbecue, onder gesloten deksel, en laat zeker nog 45 à 60’ (afhankelijk van de dikte van de aardappelen) verder garen op het warmhoudrek van de gasbarbecue of op een kolenbarbecue, maar niet direct boven de kolen.
  13. Doe ondertussen de rest van de kruidenboter in wat vershoudfolie en rol op. Laat opstijven in de koelkast of eventueel in de diepvries.
  14. Snij naar smaak nog enkele dunne plakjes af en werk hiermee de gare aardappelen af.
  15. Breng op smaak met zwarte peper en een snuifje fleur de sel.

Bekijk de video: