Gerookte zalm met lakeersaus en Talisker Skye

Een Schotse single malt wisky pairen met een gerookte zalm met lakeersaus? Een ware match made in food heaven als je het ons vraagt!

    Ingrediënten

  • rookchips
  • 1 el verse dille
  • sojasaus
  • vissaus
  • 600 g zalmfilet
  • 500 g krieltjes
  • 3 el zachte mosterd
  • 1 el fijne suiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • zonnebloemolie
  • 2 el mayonaise
  • olijfolie
  • provençaalse kruiden
  • 6 cl Talisker Skye

    Bereiding

  1. Week de rookchips gedurende 30’ in water.
  2. Hak de dille fijn.
  3. Maak een marinade van de sojasaus, de vissaus en peper en zout.
  4. Bestrijk de zalmfilet enkele uren of zelfs de dag ervoor met de marinade.
  5. Kook de krieltjes in licht gezouten water beetgaar
  6. Meng de mosterd, de fijne suiker en de witte wijnazijn tot een sausje samen met de zonnebloemolie en de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en werk af met vers gehakte dille.
  7. Giet de krieltjes af. Snij de krieltjes in 2 of 4, leg ze in een kom, besprenkel met een beetje olijfolie en Provençaalse kruiden. Leg ze in een aluminiumbakje en laat ze verder garen op de barbecue.
  8. Dep de zalm met keukenpapier droog.
  9. Gooi de uitgelekte houtchips rechtstreeks op de kolen.
  10. Leg de zalm op de grill van de barbecuesmoker en sluit de barbecue goed af. Laat de zalm gedurende +/- 5 à 10’ traag roken in de barbecuesmoker.
  11. Verdeel de zalm over de borden, serveer met de saus en de krieltjes en een glaasje Talisker Skye.

Bekijk de video: