(*) Update 02/01/2022
Verloop workshop en specifieke verwachtingen van de lesgevers
Onthaal en intro
Welke afspraken van toepassing zijn voor onze deelnemers kan je terugvinden op onze webpagina voor consumenten.
Gelieve als lesgever er mee voor te zorgen dat deze door onze deelnemers nageleefd worden, alsook de volgende afspraken:
- (*) Tafels mogen opnieuw bij elkaar geschoven worden (Indien de deelnemers dit wensen.).
- De te maken recepten liggen klaar op de eigen tafels. De deelnemers nemen deze mee naar hun eiland. Er zijn minder recepten en in duo's maken ze dezelfde recepten. Deze worden op de website vermeld.
- De koffietoestellen mogen gebruikt worden. De deelnemers moeten voor en na het gebruik van het koffietoestel de handen wassen.
- De lesgever zorgt voor de introductie van de workshop wanneer de coördinator meerdere workshops tegelijkertijd heeft.
- Het receptenboekje wordt achteraf digitaal doorgestuurd.
De kooksessie
Uitleg geven, demonstreren en degusteren bij de duo's
- Voor het demonstreren van moeilijke technieken en/of handelingen kan de lesgever zijn plaats verlaten. Het ontsmetten van de handen is verplicht.
- De lesgever gebruikt proper materiaal (snijmes, lepel…) bij hulp, degustatie of uitleg bij een duo en legt dit nadien op de afwaskar.
Gebruik van materialen en infrastructuur
- (*) Deelnemers mogen opnieuw naar de koelkast of mogen samen de oven gebruiken.
- Bij het gebruik van materiaal (citruspers, keukenrobot…) waarvan er onvoldoende exemplaren voor elke duo zijn, wordt er een spray en papier voorzien om het materiaal na gebruik grondig af te wassen en te ontsmetten.
- De bediening van de friteuse wordt enkel door de lesgever uitgevoerd.
- De lesgever stuurt eveneens aan welke afwasbak gebruikt kan worden om zaken of ingrediënten te spoelen of af te gieten.
- (*) Deelnemers plaatsen hun afwas op een aan hen toegewezen plaats.
Eten
- (*) De coördinator serveert de cava en de wijn. Indien een deelnemer uitzonderlijk vraagt om een tweede keer bij te schenken, dan dient hiervoor een nieuw, proper glas genomen te worden (om contaminatie te vermijden).
- (*) Afruimen: al het gebruikte materiaal tijdens de workshop en na het eten wordt door de deelnemers op de afval/afwaskar geplaatst.
- (*) Overschotten: de lesgever zorgt voor het uitdelen van de bakjes op het einde van de workshop. Er mag meer dan 1 bakje voorzien worden.
- De lesgever eet niet mee. Tijdens het eetmoment kan de lesgever bijkomende toelichtingen geven over de recepten die ze terug kunnen vinden in het receptenboekje dat nadien naar de deelnemers zal doorgemaild worden.
Proeven van gerechten
Als lesgever proef je niet van hetgeen de deelnemers bereid hebben. Als deelnemers twijfelen over de smaak, gelieve hen aan te moedigen om zelf te proeven en te beschrijven wat ze proeven. Als lesgever kan je natuurlijk ook suggesties doen "probeer met citroen, proeft het nu beter? probeer met xxx" dan leren ze hoe ze een gerecht op hun eigen smaak kunnen afstemmen.
Democooking
Bij een "Democooking" volgen de deelnemers non-actief aan hun tafel of aan het kookeiland mee. De lesgever maakt één of meerdere bereidingen en de deelnemers kunnen op veilige afstand meevolgen.
Onthaal en intro
Voor de deelnemers van een "Democooking" zijn de afspraken van toepassing voor workshops met individuele inschrijving. Deze kan je terugvinden op onze webpagina voor consumenten.
De Kooksessie
- De richtlijn is voornamelijk dat de lesgever continu de handen wast bij het verlaten van het kookeiland (vuur verlaten= handen wassen, frigo openen= handen wassen, frigo sluiten= handen wassen, terug starten met koken= handen wassen ...).
- Wanneer de kooksessie start komen de deelnemers rond het eiland staan (maar buiten de lesgever-zone). De deelnemers dragen hun mondmasker.
- Wanneer een gerecht klaar is, gaan de deelnemers op hun plaats zitten. Aan hun tafel mogen ze hun mondmasker afnemen om te eten.
- Per gerecht krijgt iedere deelnemer een bordje en bestek.