Zo behouden je verse kruiden langer hun smaak

17/02/2020

Basilicum op je tomaat-mozzarella, tijm op je vlees, rozemarijn op je ovengebakken aardappeltjes … Niets gaat boven de extra touch die verse kruiden aan je gerechten geven! Maar hoe heb je die smaaktoppers altijd bij de hand, zonder dat ze hun aroma verliezen? Met deze tips & tricks lukt het je om jouw kruiden langer te bewaren en ze keer op keer te hergebruiken.

In samenwerking met

 

Gouden regel: was je kruiden niet

Zo gaat het meestal: we kopen of plukken verse kruiden en willen ze meteen onder de kraan steken. Zeker niet doen: als je kruiden wast, verliezen ze hun smaak en ze worden veel sneller flets.

Verse kruiden kort bewaren in de koelkast

Koriander: maak een mooi boeketje en zet in een beker met een bodempje water in de koelkast. Wil je het kruid zeker een week bewaren? Doe er dan nog een plastic zakje overheen.

Munt, bieslook of peterselie: wikkel het boeketje kruiden in vochtig keukenpapier. Stop het in een afgesloten bakje en bewaar in de groentelade van de koelkast.

  Kruiden langer bewaren in de diepvriezer

  Kruiden zoals peterselie, kervel, koriander, bieslook, basilicum of munt kan je goed invriezen. Handig! Pluk de kruiden en vries ze zo snel mogelijk in. Doe de blaadjes eraf of versnijd ze en stop ze in een luchtdicht zakje in de vriezer.

  De techniek van drogen

  Kruiden met stevige blaadjes, zoals tijm, rozemarijn en salie zijn geschikt om te drogen: neem de stengels samen en hang ze omgekeerd op een warme, droge en donkere plek. In ongeveer twee weken zijn je kruiden droog. Verkruimel ze en stop ze in een luchtdichte (glazen) pot. Zo kan je er nog maanden van genieten.

  Tip van de chef

  Wist je dat er een verschil is tussen kruiden hakken en fijnknippen? Als je ze hakt, gebruik je ze best onmiddellijk, voor ze hun mooie kleur verliezen. Knip je ze met de schaar, dan kan je ze gerust nog enkele uren later gebruiken.