Wat vertelt de vorm van een wijnfles?

20/02/2020

Wist je dat de vorm van een wijnfles ook iets vertelt over de streek van herkomst? Van de slanke Elzasfles tot de vollere Bourgogne: een overzicht in vogelvlucht.   

 

Koen, lesgeverKoen, lesgever van onze wijnworkshops

 

 

 

Bourgogne: gezellig dikkerdje

Een fles met een slanke hals, afhangende schouders en een bolle buik? Dat is de typische Bourgognefles met zijn gezellig en tegelijk verfijnde uitstraling. Alle wijnen uit de Bourgognestreek gebruiken dit type fles.

Bordeaux: kaarsrecht klassiek

Een strakke fles met rechte schouders? Dat is de klassieke, stijlvolle Bordeauxfles. De rode wijnen uit Bordeaux zijn doorgaans donkerder van kleur dan de rode wijnen uit de Bourgogne.

Rhôneflessen: stevig en zacht aflopend

Een Rhônefles lijkt sterk op een Bourgognefles maar de schouders lopen nóg geleidelijker naar beneden af. De flessen zijn daarnaast vaak iets zwaarder. De flessen van Châteauneuf-du-Pape zijn altijd versierd met het pauselijk wapen van de stad Avignon: de twee gekruiste sleutels van Sint-Pieter en de pauselijke tiara.

Elzas: lang en slank

Lange, ranke flessen zijn zogenoemde ‘flûtes’. De flessen worden gebruikt voor witte wijnen uit de Elzas en Duitse en Oostenrijkse witte wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals riesling, pinot blanc of Gewürztraminer.

Champagne

De champagnefles heeft dezelfde vorm als een Bourgognefles maar het glas is veel dikker om bestand te zijn tegen de druk van de bubbels. Het stukje ijzerdraad met ijzeren kapje dat de kurk op de fles houdt (de muselet) moet je 6 maal draaien om de fles te kunnen ontkurken!

Graag meer handige wijntips?