Mmmarinade… Hoe (s)maak je het?

03/03/2020

Zeg je barbecue, dan mag een marinade niet ontbreken op je grillfestijn. Want door je vlees of vis te marineren voor het de grill opgaat, voeg je extra smaak toe én wordt het heerlijk mals. Dat je bij het marineren je stukje rund, kip of zalm in een kruidige vloeistof laat aromatiseren, wist je wellicht al. Maar ken je ook de ideale samenstelling voor dit betoverende goedje?

 

Goed begonnen is half gewonnen!

Voor je met je marinade aan de slag gaat, check je best nog even je voorraadkasten. Vind je nog plastic diepvrieszakjes terug? Dan kan het marineren beginnen!

 


Diepvrieszakjes zijn de beste methode om te marineren. Meestal hebben ze een zipsluiting die je makkelijk luchtdicht kan afsluiten. Dit zorgt voor een optimale overdracht van smaken.

Bart, LesgeverBart,
lesgever


 

Marinade: de gouden regel van 3

Een goede marinade is evenwichtig. Concreet stel je 3 basis-ingrediënten volgens de juiste verhoudingen samen, zodat je vlees of vis optimaal aan smaak en malsheid wint. De ideale marinade bestaat uit:

  • 1/3 smaakmakers

    Tijm, look, mosterd, sojasaus, honing, gember, chili, …
    Smaakmakers zijn de essentie: ze tillen het niveau van je gerecht de hoogte in.

  • 1/3 uur

    Azijn, citroensap, wijn, sherry, bier, yoghurt, karnemelk, …
    Zuur maakt je vlees mals én zorgt ervoor dat de smaakmakers goed worden opgenomen.

  • 1/3 vet

    Olijfolie, notenolie, sesamolie, zonnebloemolie, …
    Vette ingrediënten voorkomen dat je vlees of vis uitdroogt tijdens het grillen.

Hoelang moet je marineren?

Hoelang je vlees of vis moet aromatiseren, hangt natuurlijk van de grootte af. Logischerwijze heeft een scampi minder tijd nodig dan een cote à l’os. Twijfel je over de exacte tijd voor je marinade? Dan kan je deze richttijden hanteren.

  • Kleine etenswaren als visfilets: 15 tot 30 minuten
  • Dungesneden vlees als kip- of varkensfilet en biefstuk: 1 tot 3 uur
  • Grote stukken vlees als een hele kip, rosbief en lamsbout: 2 tot 6 uur

Ook zin om met marinades aan de slag te gaan? Beginner of koning van de grill, er is altijd een workshop die bij je past!