Karnemelk: onbekend, maar niet onbemind!

20/02/2017Recepten

“Vanavond kook ik met karnemelk.” De kans is groot dat deze uitspraak jou vreemde blikken oplevert. Karnemelk is nu eenmaal niet het meest sexy ingrediënt. Maar dat is volledig onterecht. Wist je dat er heel wat lekkere receptjes met karnemelk bestaan? En dan hebben we het niet alleen over karnemelkpap of karnemelk met aardappelpuree. De bijzondere smaak tilt jouw gerecht vast en zeker naar een hoger level!

Wat dacht je bijvoorbeeld van pannenkoekrolletjes uit de oven, opgevuld met spinazie, ricotta en spekjes en overgoten met een smakelijke tomatensaus? Experimenteer, proef en geniet!

Pannenkoekrolletjes uit de oven (4 personen, 75 minuten + 20 minuten in de oven)

Dit heb je nodig voor de pannenkoeken

  • 3 eieren
  • 400 ml Balade karnemelk
  • 175 g bloem
  • zout
  • peper
  • 100 ml water
  • 50 g boter (om te bakken)

Dit heb je nodig voor de vulling en de saus

  • 2 uien, gesnipperd
  • 600 g verse spinazie
  • 70 g spek
  • 200 g ricotta
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 blikken Elvea gepelde tomaten van 400 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden of oregano
  • 3 el geraspte kaas
  • 2 el pijnboompitten

Zo gemaakt

  • Mix de bloem, eieren, water, karnemelk en een snufje zout tot een glad beslag.
  • Laat dit beslag een halfuur rusten.
  • Snij intussen het spek en de spinazie in reepjes.
  • Verhit 1 el olijfolie in een grote (wok)pan en fruit 1 ui en de knoflook aan.
  • Voeg de spinazie in porties toe en laat slinken. Bak goed door zodat het meeste vocht verdwijnt.
  • Voeg de spekjes toe en breng op smaak met wat peper.
  • Fruit ook de andere ui aan in een pan. Voeg de tomaten met sap, het bouillonblokje, de Italiaanse kruiden en peper en zout toe en laat 15 minuten sudderen.
  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Bak ondertussen de pannenkoeken. Verhit voor elke pannenkoek een klontje boter in de pan en bak 4 à 5 pannenkoeken van het beslag.
  • Bestrijk de pannenkoeken met roomkaas en verdeel de spinazie en de spekjes erover.
  • Rol de pannenkoeken op en snij ze schuin in 3 stukken.
  • Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg de stukken pannenkoek in de saus. Verdeel de geraspte kaas en pijnboompitten erover en zet 20 minuten in de oven.
  • Laat kort gratineren.

Laat het je smaken! Ontdek nog veel meer avontuurlijke recepten tijdens onze workshop 'Creatief met karnemelk'. Onze deelnemers testten de gerechtjes alvast uit en waren laaiend enthousiast:

Annick: “Ik was eigenlijk geen fan van karnemelk, maar ik ben het vanavond geworden.” Brigitte had het dan weer over “heel verrassende gerechtjes”, terwijl Cathy vooral de gezonde eigenschappen van karnemelk aangaf als reden om het vaker op het menu te zetten. Ook Nikky nam zich voor om voortaan karnemelk aan haar pannenkoekendeeg toe te voegen.

Zin om nog meer karnemelkrecepten uit te testen? Kijk snel waar en wanneer er nog vrije plaatsjes zijn voor onze workshops.