Inmaken is in!

04/09/2015Wist je dat...?

We organiseren dit najaar geen workshops 'inmaken'. Ben je benieuwd naar wat je wel kan bijleren? Neem dan snel een kijkje in ons aanbod!

 

Wecken

Wecken is het thermisch conserveren van levensmiddelen. Het procedé wordt ook wel inmaken genoemd en is een prima manier om met het bewaarprobleem om te gaan. Als de bereiding eenmaal in potten zit, kunnen die overal worden opgeborgen. De inhoud blijft lang goed, net zoals producten in de potten en blikken die bij de supermarkt te koop zijn. De inhoud blijft langer goed dan ingevroren voedsel, maar het kost meer tijd en moeite om voedingsmiddelen zo te bewaren.
Wecken gaat een stap verder dan eenvoudigweg in potten doen, of jam of gelei maken waarbij suiker of azijn zorgt voor de conservering. Bij wecken wordt de inhoud van de pot of fles verhit en snel en efficiënt afgesloten zodat er geen andere conserveringsmiddelen nodig zijn.



 

Bij steriliseren is de temperatuur minstens 100° Celsius. Bij pasteuriseren gaat het om een temperatuur lager dan 100° Celsius. Door pasteuriseren (bijvoorbeeld enkele minuten bij 85° Celsius) worden ziekteverwekkende virussen, bacteriën en schimmels grotendeels gedood waardoor de houdbaarheid wordt verlengd. De sporen van sommige sporenvormende bacteriën worden echter NIET gedood.

Als voorzorgsmaatregel kun je elk ingeblikt product na opening van het blik koken om de gifstof te vernietigen. Gooi elk verdacht blik weg, vooral als het bol staat door de druk van gassen die door bacteriële groei worden veroorzaakt.

                                           


Brengt je tuin veel vruchten en groenten voort?

Dan zijn chutneys heel handig om ze op een lekkere manier te bewaren. Kook je groenten en fruit geruime tijd met suiker en azijn. Laat de chutney minstens een week onaangeroerd staan, zo komt de smaak helemaal tot zijn recht. Serveer je chutney als pittige smaakmaker bij je wintergerechten of bij een kaasschotel.

 

Sterilisatie Voor sterilisatie gebruikt men vaak zogenaamde weckpotten of potten met een schroefdeksel. Deze potten dienen eerst gevuld en afgesloten te worden. Vervolgens breng je het geheel op een temperatuur van 115 tot 120° Celsius. Zulke temperaturen zijn alleen te bereiken in een oven of drukketel. In veel kookboeken raadt men aan de potten gewoon in een ketel gedurende een uur op 100° Celsius te laten koken. Bij die werkwijze is er een zekere kans op botulisme, maar als je zeer hygiënisch werkt, is die kans erg klein. De steriliseertijd is afhankelijk van het product en is voor groenten één tot twee uur.
 

Pasteuriseren  

Bij pasteuriseren wordt voeding gedurende een kortere tijd op een minder hoge temperatuur gebracht. Hierdoor is het verlies aan voedingswaarde kleiner en is deze methode meer verantwoord. Ze mag echter enkel toegepast worden voor zure groenten zoals tomaten en fruit (pH < 4,5) zoals rabarber, aardbei, bessen en bijna alle andere fruitsoorten. Met andere groenten is er het risico op vergiftiging of botulisme.

De inhoud wordt net zoals bij steriliseren in potten/bokalen gedaan en vervolgens in een inmaakketel (of oven) verhit. Pasteuriseren gebeurt meestal in potten met schroefdeksel, die eerst worden afgekookt. Dan worden ze gevuld tot bovenaan de rand. Het deksel wordt erop geschroefd, de pot wordt op zijn kop gezet tot hij is afgekoeld is en daarna liefst koel en donker bewaard. De vruchten of groenten kun je ongeveer een jaar bewaren. Sterk zure producten zijn een tot twee jaar houdbaar. Van zodra de potten geopend zijn, bederven ze snel en bewaar je ze het best in de koelkast.

 

 

Bewaartip
 

Doe de hete bereiding in schone potten en sluit die meteen af met een deksel. Je chutney is nu 3 weken houdbaar. Is het suiker- en azijngehalte hoog genoeg, dan kan je hem meerdere maanden te bewaren. De potten inmaken (20 min. in kokend water of in de stoomoven) geeft je een bewaartijd van minstens 1 jaar.

 


Benodigdheden

  • Inmaakpotten
  • Inmaakketel of inmaakpan
  • Thermometer
  • - een grote pan met zware bodem
  • - een weegschaal
  • - een maatbeker
  • - pollepels
  • - een snijplank
  • - scherpe messen.
  • - inmaakpotten/potten met schroefdeksel
  • • inmaakringen
  • • veerklemmen
  • - inmaakketel of inmaakpan
  • - thermometer (> 100°C)
  • - glastang of handschoenen
  • - etiketten

 

Recept

 

Chutney heeft vaak appel en ui als basis. Die basis kan je met bijna alle vruchten en groenten combineren. Denk maar aan pruimen, tomaten, bieten of rapen. De vruchten en groenten bepalen hoeveel azijn en suiker je gebruikt, bv. 500 g ruwe rietsuiker en 6 dl wittewijnazijn voor 1,5 kg

 

Opgelegde appeltjes met specerijen

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg kookvaste, kleine appeltjes
  • 5 dl witte wijnazijn (6 % aciditeit)
  • 500 g ruwe rietsuiker
  • 15 kruidnagels
  • Kaneelstokje van 15 g
  • Extra benodigdheden: neteldoek of filterdoek

 

Zo maak je het:

  • Doe de kruidnagels in een filterdoek en knoop deze dicht. Breng de azijn samen met de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje zachtjes aan de kook.
  • Schil de appels, haal er het klokhuis uit en snijd in 8 partjes. Voeg de appelpartjes toe aan de kruidenazijn en kook ze ongeveer 10 minuten mee.
  • De appelpartjes mogen niet uit elkaar vallen.
  • Verdeel de appelpartjes over brandschone glazen bokalen met schroefdeksel.
  • Verwijder de kruiden en laat het vocht verder inkoken tot een lichte siroop.
  • Verdeel de siroop zo heet mogelijk over de appeltjes tot ze onder staan en sluit onmiddellijk het schroefdeksel. Bewaar droog, koel en donker.