Holy smoke! Roken met de barbecue?

03/03/2020

Vroeger werden etenswaren gerookt om ze langer te bewaren. Vandaag draait het volop om de smaak. Niet voor niets zit het fenomeen in de lift, want die smaak is eerlijk, natuurlijk en 100 % puur. Bovendien hoef je echt geen gekke aankopen te doen om zelf vlees, vis of groenten te roken op de barbecue.

In samenwerking met

 

Indirect hitte is een must

Bij roken varieert de temperatuur tussen de 80 en 120°C. Om die warmte te bereiken steek je de barbecue aan, maar je plaats het voedsel niet rechtstreeks boven de hittebron. In combinatie met het gesloten deksel kan de warme lucht zo binnen de barbecue circuleren, en maak je als het ware een (rook)oven.


In de eerste plaats zorg je ervoor dat je barbecue als oven functioneert, en dus de etenswaren nooit rechtstreeks verhit worden.

Guy Lippens, lesgeverGuy Lippens,
Lesgever BBQ-workshops


Hoe creëer je indirecte hitte? Heel eenvoudig: je schuift de hete kolen of briketten naar één kant van de barbecue. Nadien is het een kwestie van de etenswaren niet boven de kolen te leggen.

 

Aroma toevoegen

Extra smaak en aroma? Yes! Er zijn twee manieren om die gegeerde rooksmaak te bekomen: chips of een bakje rookhout.

  • Rookchips
    laat de chips 10 minuten in water weken. Giet het overtollig water weg en strooi de natte chips op de gloeiende houtskool.
  •  
  • Rookhoutbakje
    leg wat natgemaakt rookhout in een aluminium bakje, en zet het onder de grill op de hete kolen.
  •  

Van zodra de chips of het hout gaan roken, sluit je de barbecue af met het deksel. Nadien is het enkel nog aftellen tot je de benen onder tafel kan steken.
 

Smakelijk!