Gluten- en lactosevrij: iets voor mij?

05/05/2017Recepten

Heb je een vermoeden dat je gevoelig bent voor gluten of lactose? Of ben je gewoon benieuwd of ook jouw spijsverteringsklachten lichter worden wanneer je stopt ze te eten? Dan is onze reeks workshops rond gluten- en lactosevrij eten vast iets voor jou! Nog niet helemaal mee met waarom en hoe? Wij zetten even de puntjes op de i.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in onder andere tarwe, rogge, gerst en spelt. Het zorgt ervoor dat brood en gebak kan rijzen. Bij glutenintolerantie gaat je dunne darm ontsteken, met vervelende buikklachten als gevolg. Gelukkig kan je makkelijk laten testen of je glutenintolerant bent. Een strikt glutenvrij dieet kan je dan van de klachten afhelpen. Glutensensitiviteit kan niet door een test worden aangetoond. Toch kan het best wel wat spijsverteringsproblemen veroorzaken. Ook dan vind je in onze kookworkshops heel wat inspiratie.

Wat is lactose?

Lactose of melksuiker vind je in melk- en melkproducten. Bij lactose-intolerantie kan je lichaam lactose niet verteren. Het blijft dus in je darmen zitten en geeft je buikpijn, krampen en een opgeblazen gevoel. Yoghurt, melk en kaas vermijden is een oplossing. Maar lactose-intolerantie kan ook een gevolg zijn van glutenintolerantie. Het kan dus verdwijnen als je glutenvrij begint te eten.

Wat eten we dan wel?

Er zijn heel wat glutenvrije granen. Ook met zaden en noten kan je heerlijke gerechten bereiden. Denk aan boekweit, glutenvrije havervlokken, rijst, amandelmeel, pompoen- en zonnebloempitten … We werken ook altijd met lactosevrije producten zoals rijst- en amandeldrank, lactosevrije kaas en room. Kortom, een waaier aan alternatieven die je in onze workshops kan komen ontdekken en proeven. Een tipje van de sluier… We geven je al een voorproefje van onze gluten- en lactosevrije workshops met dit recept, smakelijk!


Spinaziepannenkoekjes

Benodigdheden:

 • 4 eieren
 • 120 g boekweitmeel
 • 120 g rijstmeel snuifje zout
 • 300 ml ongezoete amandelmelk (Alpro)
 • 4 handvollen spinazie
 • Olijfolie of kokosolie om te bakken
 • 200 g GO-ON (Alpro)
 • 1 teentje look, geperst
 • Mix van verse kruiden: dragon, peterselie, bieslook, kervel
 • Peper en kruidenzout
 • 1 bakje tuinkers

Bereiding:

Neem een grote kom, doe hierin het boekweitmeel, rijstmeel en het zout. Voeg de eieren toe en meng met een klopper, voeg beetje bij beetje de amandelmelk toe en roer tot een glad beslag. Giet het beslag over in een maatbeker, voeg een handvol spinazie toe en mix. Als het goed glad gemixt is voeg je de volgende hand spinazie toe enz. tot alles vermengd is. Bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Hak de verse kruiden fijn, meng ze samen met het teentje look, peper en kruidenzout onder de GO-ON voor een kruidige smeerpasta. Serveer de pannenkoekjes met de GO-ON en garneer met tuinkers.

 

Meer weten? Neem zeker een kijkje op de website van onze lesgeefster Petra Vaes: voedinginbalans.be