“De liefde voor zwangerschapsyoga komt recht uit m’n hart”

05/04/2018Specialist aan het woord
Met die zin begint lesgeefster Heidi Van Dyck ons gesprek. Ze is zelfbewuste mama van Amy (10), Tinka (5) én een klein sterrenmeisje. Kobie stierf toen ze 17 dagen oud was. Precies die ingrijpende gebeurtenis liet Heidi toe vorm te geven aan haar passie. “Ik kon niet geloven dat we gewoon pech gehad hadden”, vertelt ze. “Kobie is hier geweest om ons iets te brengen. Vanuit die zoektocht naar zingeving ben ik echt gaan doen wat in mijn hart zit.” 
 

En dat is werken met zwangere vrouwen en baby’s?

“Inderdaad. Ik ben gepassioneerd door alles wat met zwangerschap, bevallen en baby’s te maken heeft. En via de workshops die ik geef, maak ik van die passie mijn beroep. Ik hecht daarbij veel belang aan de band tussen mama en kind. Want net door wat ik zelf heb ervaren, kan ik een aantal dingen meegeven aan anderen.” 
 

Wat is de boodschap die je wil overbrengen, Heidi?

“Geniet al tijdens je zwangerschap van je baby! Toen ik zwanger was van Kobie, werkte ik in een labo en had ik het geluk om al vanaf 6 weken thuis te zijn. Ik had dus alle tijd met mijn kindje en heb enorm van die periode genoten. Had ik dat niet gedaan, dan had ik Kobie nooit zo dichtbij gevoeld. Dan had ik ze maar 17 dagen gekend … Je baby is er al in je buik. Hij is altijd 9 maanden ouder dan je zegt dat hij is. Dus ook vóór de geboorte kan je al momenten samen creëren. Probeer in contact te zijn, laat hem voelen dat mama er is. Onder andere die levenswijsheid wil ik doorgeven in mijn sessies zwangerschapsyoga.”
 

Je focust ook heel sterk op natuurlijk bevallen?

“Ja dat is mijn stokpaardje. Ik ondersteun vrouwen om in hun eigen kracht aanwezig te zijn, zodat ze zelf hun bevalling in handen nemen. Mijn motto: creëer je eigen bevalling. Ik heb zelf drie keer ervaren dat je bevalling mooier wordt als je zelf bepaalt waar je wil bevallen, in welke houding, wie je erbij wil hebben, welke muziek je wil horen … En dat kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Vaak hangt er rond bevallen nog een heel ‘protocol’. Ik geef graag tips en tricks om, als je dat wil, je eigen scenario te kiezen.” 
 

En staan mama’s in spe daar altijd voor open?

“De meesten wel. Ze zijn verrast dat er zo veel manieren bestaan om natuurlijk(er) te bevallen en nemen na mijn workshop vaak contact op met een zelfstandige vroedvrouw of doula om hen verder te begeleiden. Bij anderen merk ik dat ze wat angstiger zijn om zelf de touwtjes in handen te nemen. Zij vertrouwen liever op hun arts of het ziekenhuis. En ook dat is helemaal goed. Als mama’s maar weten dat ze zelf kunnen kiezen. 
 

Waarover zou je zelf graag nog willen bijleren?

“Hmm … Ik zou willen leren om nóg meer van mezelf te houden. Ik geloof dat conflicten vaak te maken hebben met eigenschappen die je in anderen ziet, die je bij jezelf niet accepteert. Hoe meer je jezelf aanvaardt, zowel je talenten als je tekortkomingen, hoe positiever je in het leven kan staan. En hoe meer je ook voor anderen iets kan betekenen.”
 

 

Ontdek wat Heidi voor jou kan betekenen in onze workshops ‘Zwangerschapsyoga’ en ‘Yoga met je baby’'.

Meer info over deze lesgeefster vind je ook op haar website regenboogbaby.be en sterrenkindjes.blogspot.com.