De liefde gaat … door de maag

26/01/2017

 

 

 

 

 

 

Verwen je liefje op 14 februari met een speciaal valentijnsmenu. Want eerlijk, wat is er nu een betere manier om jouw liefde te tonen? ;-) Verras je geliefde een hele avond lang met heerlijke hapjes: maak een verfrissend aperitief, bereid een geraffineerd voorgerecht en sluit het dinertje romantisch af met een smakelijk dessert … Wij zorgen alvast voor inspiratie met enkele receptjes om bij te watertanden.

Aperitief: Campari Tonic en polentaballetjes gevuld met lamsvlees (75 minuten)

Al eeuwen wordt ze gebruikt in Azië, Afrika en de Caraïben. De hibiscusbloem is perfect voor een gin-tonic met bloementoetsen. Deze cocktail kan je ook maken met droge gin. Vervang dan de aardbeien door muntblaadjes.

Dit heb je nodig voor 1 glas Campari Tonic

  • IJsblokjes
  • 5 cl Campari
  • 15 cl Schweppes Tonic Hibiscus
  • Schijfje limoen

 

Zo gemaakt

  • Doe een viertal ijsblokjes in een groot wijnglas.
  • Giet er 5 cl Campari bij.
  • Voeg 15 cl Schweppes Tonic Hibiscus en een schijfje limoen toe.

Dit heb je nodig voor de polentaballetjes

Balletjes

  • 75 g + 50 g polenta
  • 65 ml groentebouillon
  • 1 el Carlsbourg boter
  • 1 ei
  • Zwarte peper
  • Zout

Vulling

  • 100 g lamsgehakt
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 sjalot
  • Zwarte peper
  • Arachideolie

Dipsaus

  • 3 tl mayonaise
  • 2 tl chilisaus
  • 1 tl pindakaas
  • ¼ bussel koriander

Extra materiaal: friteuse

Zo gemaakt

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg de polenta toe en laat al roerend 2 minuten koken.
  • Haal van het vuur en roer er het ei, de boter en de Parmezaan door.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Pel ondertussen de sjalot en snipper fijn.
  • Snij de ansjovis in fijne stukjes.
  • Verhit wat arachideolie in een pan.
  • Bak de sjalot glazig.
  • Laat er de ansjovis in smelten.
  • Voeg het lamsgehakt toe en bak rul.
  • Kruid met peper.
  • Laat het mengsel wat afkoelen.
  • Voeg alle ingrediënten voor de dipsaus samen: de mayonaise, chilisaus, pindakaas en fijngesnipperde koriander. Meng goed. Zet in de koelkast.
  • Verwarm de friteuse voor op 180°C.
  • Rol met natte handen pingpongballetjes van de polenta.
  • Maak in het midden een kuiltje en stop in elke balletje wat van het lamsgehakt.
  • Kneed de polenta rond de vulling.
  • Haal elk balletje door de polenta.
  • Frituur tot slot de balletjes goudbruin.

Voorgerecht: gegratineerde oesters met dillesaus en roggebrood (2 personen, 45 minuten)

Dit heb je nodig

  • 100 g roomkaas
  • 1 bosje dille
  • 2 tl currypoeder
  • 5 plakken roggebrood
  • 6 oesters
  • 200 ml volle room (40 %)
  • 2 tl mierikswortel (bokaal)
  • 1 eidooier
  • Zwarte peper
  • Zout

Extra materiaal: huishoudfolie en aluminiumfolie

Zo gemaakt

  • Snipper de dille fijn.
  • Mix 50 g roomkaas met de helft van de dille tot een gladde massa.
  • Kruid met peper en zout.
  • Breng de rest van de roomkaas op smaak met currypoeder, peper en zout.
  • Smeer een laag dilleroomkaas op een plak roggebrood. Dek af met een tweede plak roggebrood. Smeer hier een laag curryroomkaas op. Ga afwisselend verder en eindig met een plak brood.
  • Pak het brood in met huishoudfolie en laat 30 minuten opstijven in de diepvriezer.
  • Open de oesters boven een kommetje met daarin een fijne zeef. Haal ze uit de schelp en leg ze in de zeef.
  • Laat goed uitlekken en leg de oesters vervolgens weer in de schelp. Bewaar koel.
  • Voeg het oestervocht en de mierikswortel bij de room en breng aan de kook.
  • Laat inkoken tot sausdikte op een zacht vuur.
  • Voeg als laatste de dille toe. Mix en kruid met peper en zout.
  • Laat de dillesaus wat afkoelen en voeg dan al kloppend de eidooier toe.
  • Plaats de oesters in een ovenschotel. Gebruik aluminiumfolie om ze recht te houden.
  • Lepel wat dillesaus over elke oester.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Haal het brood uit de diepvries.
  • Ontkorst en snij het brood in 4 broodtorentjes.
  • Zet 1 minuut onder een warme ovengrill.
  • Serveer de oesters met het brood.

Dessert: Duo van witte en donkere chocolademousse met dulce de leche en popcorn (2 personen, 60 minuten + 3 uur kooktijd)

Dit heb je nodig

  • 305 ml gecondenseerde melk

Donkere chocolademousse

  • 100 g fondant chocoladedruppels
  • 1 el koffie
  • 0,5 dl room
  • 2 eiwitten
  • Snuifje zout
  • 1 el fijne kristalsuiker

Witte chocolademousse

  • 100 g witte chocoladedruppels
  • 75 g eiwit
  • 75 g room

Popcorn

  • 50 g maïs voor popcorn
  • 2 el arachideolie
  • 2 el bloemsuiker

Extra materiaal: espumafles, 1 gaspatroon, pasta-inzetvorm en bijhorende kookpot met deksel

Zo gemaakt

Dulche de leche

  • Verwijder papier en eventuele lijmresten van het blik gecondenseerde melk.
  • Zet rechtop in een pasta-inzetvorm.
  • Zet de inzetvorm in een kom en zet volledig onder met water.
  • Breng het water aan de kook en laat het blik 3 uur koken op een zacht vuur onder het deksel.
  • Controleer regelmatig en let erop dat het blik altijd onder water blijft staan!
  • Haal na kooktijd de inzetvorm uit de kookpot en laat het blik afkoelen alvorens het te openen.

Donkere chocolademousse

  • Smelt de chocolade, koffie en verse room au bain-marie
  • Klop het eiwit met een snuif zout zeer stijf op.
  • Voeg de suiker bij het eiwit en klop verder tot een blinkende massa.
  • Haal het gesmolten chocolademengsel van het vuur. Roer goed door elkaar.
  • Voeg het opgeklopte eiwit toe en spatel dit onder het chocolademengsel.
  • Verdeel in glaasjes en zet in de koelkast om op te stijven.

Witte chocolademousse

  • Breng de room aan de kook.
  • Haal de room van het vuur en voeg witte chocolade toe.
  • Roer er de eiwitten onder.
  • Doe de massa in een espumafles.
  • Draai er 1 gaspatroon op.
  • Bewaar liggend in de koelkast tot gebruik.

Popcorn

  • Verhit arachideolie in een kookpot met deksel.
  • Voeg maïs toe en zet het vuur matig.
  • Plaats een deksel op de pot.
  • Zet van het vuur wanneer de popcorn niet meer ploft.
  • Open het deksel en strooi er de bloemsuiker over.
  • Meng goed.
  • Plaats de popcorn in een blender en mix tot fijn gruis.

Afwerking

  • Haal de glaasjes donkere chocolademousse uit de koelkast.
  • Lepel er wat dulche de leche over.
  • Spuit er wat witte chocolademousse op. (Goed schudden met de espumafles!)
  • Werk af met popcorncrumble.

Veel succes! Je weet alvast waar te beginnen. En waar de avond eindigt, ligt helemaal aan jou!

Wil je toch graag al eens oefenen vooraf? Of nog wat meer inspiratie opdoen? Schrijf je dan zeker in voor onze romantische valentijnsworkshop