Crazy classic: Kippenburger met gekarameliseerde appel

01/03/2018Recepten

Ingrediënten (4 personen) 

Voor de kippenburger
400 g kippenfilet
2 kl currypoeder
1 eidooier
1 sjalot
bloem (om te drogen)
zout
zwarte peper
2 eieren
50 g bloem
100 g cornflakes (ongezoet)
 
Voor de gekarameliseerde appel en de afwerking
1 jonagoldappel
2 el boter (Carlsbourg)
50 g kristalsuiker
100 g slaharten
mayonaise (La William)
4 hamburgerbroodjes

Bereidingswijze

Voor de kippenburger 
1. Pel de sjalot en snipper zeer fijn. 
2. Snij de kippenfilet in kleine blokjes. 
3. Mix de kippenblokjes samen met de eidooier, currypoeder, peper en zout in een keukenmachine fijn. 
4. Meng de sjalotsnippers onder het kippenmengsel. 
5. Voeg bloem bij de kippenmousse tot deze niet meer kleeft. 
5. Rol 4 balletjes van de kippenmousse en druk vervolgens plat tot een hamburger. 
7. Plaats de hamburgers 10 min. in de koelkast op vetvrij papier. 
8. Maal de cornflakes ondertussen grof in een blender. 

sfeerbeeld

9. Verwarm de oven voor op 180°C. 
10. Neem 3 schalen. Vul één schaal met bloem, één met de losgeklopte eieren en één met de cornflakes. 
11. Haal de kippenburgers eerst door de bloem, dan door de eieren en vervolgens door de cornflakes. 
12. Stop de burgers in de oven op een ovenplaat met een bakpapier gedurende ongeveer 30 min., draai ze halfweg eens om. 
13. Hou de burgers warm. 
 
Voor de gekarameliseerde appel 
1. Steek met een appelboor het klokhuis uit de appel. 
2. Snij de appel in schijven van 1,5 cm. 
3. Smelt boter in een antikleefpan. 
4. Leg er de appelschijven in. 
5. Bestrooi met de suiker en laat op een matig vuur karamelliseren tot deze goudbruin zien. 
6. Draai de appels regelmatig eens om. 
 
Afwerking 
1. Snij de hamburgerbroodjes doormidden. 
2. Stop ze even in een voorverwarmde oven om op te warmen. 
3. Smeer wat mayonaise op de onderste helft van de burger. 
4. Beleg met de kippenburger en een appelschijf. 
5. Werk af met sla en bedek met de bovenkant van het broodje. 
 

Smakelijk!