7 goede redenen om elke dag te ontbijten

20/02/2018Specialist aan het woord

Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar! Een goed ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Want pas als je lichaam brandstof heeft, schiet het in actie. En gezond en gevarieerd ontbijten heeft ook nog andere voordelen. Ontdek hier waarom je beter je ontbijt nooit overslaat. Zelfs niet als het o zo druk is!

1. Je kan je beter concentreren

Ontbijten geeft je kortetermijngeheugen een boost. Je onthoudt beter en kan je langer concentreren op je werk. Je hebt ook minder snel last van hoofdpijn in de voormiddag. Zo blijf je fit tot de lunch!

2. Je hebt meer energie

Eet ’s ochtends vezels, koolhydraten en vitamines, en je lichaam geraakt meteen op dreef. Energie voor tien! En veel moeite kost het niet. Doe wat muesli in een kom bijvoorbeeld, samen met wat noten, vruchten en magere yoghurt.

3. Je humeur vaart er wel bij

Wie goed ontbijt, maakt minder snel van een mug een olifant. Je bent beter gewapend tegen stress en gaat goedgezind door de dag.
 

4. Je bent gezonder 

A breakfast a day, keeps the doctor away! Ontbijters hebben een betere bloedsuikerspiegel en minder kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

5. Je snoept minder

En dus is ontbijten ook een goede manier om op gewicht te blijven. Je voelt je langer verzadigd en duikt minder snel de snoepkast in.

6. Je hebt een betere cholesterol 

Gezonde ontbijtproducten met veel (oplosbare) voedingsvezels doen je goede cholesterol stijgen en je slechte dalen. Aan de slag dus met die havermout. 

7. Je bent minder gulzig

Goed ontbijten doet je minder eten tijdens de andere maaltijden. Dus, weg met een namiddagdip door een te zware lunch, of slapeloze nachten omdat je avondmaal moeilijk verteerd raakt!
 

Gezond, eenvoudig én snel

Altijd witte boterhammen met choco of een kom gesuikerde ontbijtgranen? Zelfs op drukke ochtenden kan je veel creatiever met je ontbijt omgaan. Want gevarieerd ontbijten hoeft niet veel tijd te kosten. En de juiste combinaties geven je de hele dag door energie.
 
Maar wat zijn nu goede ontbijtingrediënten? Dat leer je in onze workshop ‘Energiek ontbijt on-the-go’!  Samen met OKay verkennen we verschillende evenwichtige recepten: ontbijt boordevol trage suikers, eentje met de juiste vetten en eiwitten, ontbijt waar je 4 tot 5 uur mee verder kan, dat snel klaar is of waar je onderweg van kan smullen.
 
Hier alvast wat inspiratie! 

Bananenbrood met kokos (1 brood)

Ingrediënten:
125 ml kokosvet
2 grote eieren
3,5 el honing
180 g havermout
180 g amandelpoeder
4 grote rijpe bananen
50 g kokospoeder
35 g chiazaad
1 el bakpoeder, snuifje zout
 
Bereiding: 
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
2. Blend de havermout tot meel. 
3. Doe de eieren, kokosvet, honing, havermeel, amandelpoeder en 2 bananen in je keukenmachine en pureer op hoge stand. Voeg daarna de kokos, chiazaad, bakpoeder en zout toe. Meng alles goed door elkaar. 
4. Snij de 2 andere bananen in stukjes en meng ze onder het beslag. Laat het geheel 10 minuten rusten. 
5. Doe bakpapier in een bakvorm en giet het beslag erin. Zet 45 tot 50 min. in de oven.
6.Het brood is klaar als je er met een satéprikker in prikt en er geen deeg meer blijft aankleven.

Wat is jouw favoriete ontbijt?