4 juli: feest en … burgers!

28/06/2017Recepten

 

 

 

 

 

 

Op the 4th of July valt het leven in de Verenigde Staten een dagje volledig stil. Want dan vieren ze daar in alle 50 staten hun nationale feestdag. Dat betekent vooral veel vuurwerk en … burgers!

Het toeval wil dat wij ook verzot zijn op hamburgers. Wij vieren dus lustig mee met onze friends over de plas. En dat kan jij ook! Maak deze 2 sappige hamburgerrecepten of kom watertanden tijdens onze workshop ‘Hamburgerfestival’. We hebben ook aan de vegetariërs gedacht.

For veggie fanatics: portobello burgers

4 burgers – 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 portobello champignons
  • 4 ovenbroodjes
  • 8 plakjes mozzarella
  • 1 potje half gedroogde tomaatjes op kruidenolie
  • 4 handjes jonge spinazieblaadjes
  • 1 rode ui
  • Olijfolie
  • 2 el groene pesto

salade

  • 1 kleine venkelknol
  • 2 wortelen
  • ½ bosje verse basilicum
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl ciderazijn

Bereiding

  • Pel de ui en snij in ringen. Snij de steeltjes uit de portobello’s.
  • Bestrijk de hoeden en de uiringen met de kruidige olie van de zongedroogde tomaatjes. Laat rusten.
  • Schil en rasp de wortelen, snij de venkel in julienne en doe ze samen in een kom met de olie en de azijn, kruid met versgemalen peper en zout en strooi er de basilicumblaadjes over.
  • Roerbak de spinazieblaadjes in een scheutje olie, kruid met peper en zout.
  • Bak de portobello’s en de uiringen in een hete grillpan (die je eerst even inwrijft met olie) aan beide zijden.
  • Snij de broodjes middendoor, verwarm ze en bestrijk met pesto.
  • Leg een plakje mozzarella onderaan, daarop de gegrilde portobello, de spinazie, nog een plakje mozzarella, zongedroogde tomaatjes en wat gegrilde uiringen.
  • Serveer met de venkelwortelsalade.

For meat lovers: dry-aged burgers met huisgemaakte barbecuesaus

4 personen – 30 minuten + 50 minuten kooktijd

Ingrediënten

4 pistolets

Dry-aged burger

  • 4 dry-aged burgers (koeling)
  • Zwarte peper, zout
  • 2 el boter
  • 1 el arachideolie

Homemade barbecuesaus (1 fles)

  • 100 g gerookt spek
  • 250 g rijpe tomaten
  • 10 g gedroogde tomaten
  • ½ zoete puntpaprika
  • 25 g suiker
  • 100 g ui
  • 50 ml sherryazijn
  • 40 g tomatenconcentraat
  • 200 g gepelde tomaten
  • 20 ml worcestersaus
  • Zout

Garnituur

  • 100 g kropsla
  • 4 sneden Brugse Blomme kaas
  • La William mayonaise

Bereiding

Homemade barbecuesaus (25 min. + 50 min. koken)

  • Was de tomaten en de puntpaprika en snij ze in grove stukken.
  • Pel de uien en hak grof.
  • Mix de (gedroogde) tomaten, paprika en uien samen met het blik gepelde tomaten fijn.
  • Verhit olijfolie in een kookpot en bak hierin het spek 5 minuten.
  • Giet het vet af en voeg de tomatenmengeling bij het spek, samen met de sherryazijn en de suiker.
  • Breng alles aan de kook en laat 30 minuten rustig sudderen onder een deksel. Vergeet niet af en toe te roeren!
  • Haal na 30 minuten het deksel van de kookpot en laat nog 20 minuten verder pruttelen.
  • Voeg na 20 minuten ook het tomatenconcentraat toe, meng goed en laat nog 2 minuutjes koken.
  • Zeef het tomatenmengsel door een fijne zeef.
  • Kruid af met de worcestersaus en zout.
  • Giet de barbecuesaus heet in een gespoelde glazen fles. Sluit de fles af.

Dry-aged burger (6 min)

  • Verhit de olie en boter in een antikleefpan.
  • Bak de burgers 3 minuten aan elke zijde en kruid elke zijde met peper en zout.
  • Hou warm.

Afwerking

  • Snij de pistolets open.
  • Smeer wat barbecuesaus op de onderste helft van de pistolets.
  • Werk vervolgens af met de burger, wat mayonaise, de Brugse Blomme en wat kropsla.

Easy thuistip

Gebruik kant-en-klare barbecuesaus of ketchup.

Ziezo, met deze twee recepten wordt 4 juli ook bij ons een gigantisch feest!