3 verrassende bijgerechten voor de BBQ!

03/03/2020

Kruidige aardappelen, een fris stukje meloen en verrassend knapperige groentjes. Deze bijgerechten voor de barbecue zijn een streling voor de tong.

 

Pittenkoek

Gegrilde groene asperges met sauce vierge en kappertjes

Van het veld naar de grill: knapperige groene asperges. Heerlijk!

Ingrediënten (voor 4 tot 6 porties)

  • 80 g kappertjes
  • 1,5 kg goene asperges
  • 150 ml olijfolie
  • 60 ml citroensap
  • Versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
Duur: 20 min. waarvan 6 min baktijd

  1. Spoel de gepekelde kappertjes.
  2. Steek de barbeque aan.
  3. Was de asperges en verwijder het harde uiteinde.
  4. Prik twee brochettestokjes door de asperges.
  5. Bestrijk ze met een beetje olijfolie (ongeveer 10 ml of 1 eetlepel olijfolie).
  6. Plaats de asperges op het rooster als de houtskool 210°C heeft bereikt.
  7. Rooster ze gedurende 3 min. aan elke kant.
  8. Hak ondertussen de kappertjes fijn met een mes.
  9. Meng de rest van de olijfolie, het citroensap, de kappertjes en de zwarte peper in een kom.
  10. Dien de asperges samen met de saus op.

Watermeloen-fetasalade

Watermeloen-fetasalade met muntvinaigrette

Fris en fruitig met een hartige toets. Da’s écht genieten!

Ingrediënten (4 porties)

Voor de salade:

  • 200 g feta
  • 150 g komkommer
  • 500 g vruchtvlees van watermeloen
  • 8 blaadjes verse munt

Voor de dressing:

  • 2 el witte wijnazijn
  • 60 ml olijfolie
  • 1 tl honing
  • enkele takjes verse munt

Bereidingswijze
Duur 30 min.

  1. Snij de watermeloen in blokjes van 3 cm en verwijder de pitjes).
  2. Snij de feta in rechthoekjes van 1 op 3 cm.
  3. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
  4. Mix alle ingrediënten voor de dressing in de blender.
  5. Breng de dressing op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
  6. Schep de ingrediënten van de salade door de dressing.
  7. Werk af met enkele muntblaadjes en serveer.

Superfood granola met kokosyoghurt

Hasselback potatoes op de grill

Look, tijm, rozemarijn! Klaar voor een festijn?

Ingrediënten (4 porties)

  • 8 vastkokende aardappelen van gelijke grootte
  • takjes verse rozemarijn
  • takjes verste tijm
  • geraspte kaas
  • 80 g boter of olijfolie
  • snuifje peper en grof zout

Bereidingswijze
Duur 45 min.

  1. Kneus de look, rozemarijn en tijm en voeg ze aan de olie of gesmolten boter toe.
  2. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  3. Was de aardappelen tot er geen zand meer op zit.
  4. Leg twee snijplankjes naast elkaar en leg er een aardappel tussen, zodat die het werkblad niet raakt.
  5. Snijd met een scherp mes plakjes van 2 mm door de aardappel, tot je mes de plankjes raakt.
  6. Leg de aardappelen op het rooster van de barbecue, maar niet boven de hittebron.
  7. Als de aardappelen opengaan strijk je ze met het olie- of botermengsel in.
  8. Bestrooi de aardappelen met geraspte kaas en sluit het barbecuedeksel.
  9. Laat ze ongeveer 45 min. garen.

Op zoek naar meer inspiratie?