3 tips om een zero waste hero te worden

17/01/2018Tips & tricks

Verhuis jij ook wekelijks eten rechtstreeks van de koelkast naar de vuilbak? Gedaan ermee! Dankzij deze slimme tips & tricks voorkom je dat eten onnodig op de afvalberg terechtkomt. Je produceert minder afval en tegelijk ga je bewuster consumeren. Samen binden we de strijd aan tegen voedselverspilling!

1. Gebruik je groenteafval om je eigen bouillon te maken

Overschot van ajuinen, preigroen, spinazie die niet meer zo fris is, wortelschillen … Het belandt allemaal in de afvalbak of in het compostvat, maar je kan er ook een prima bouillon van maken!

Zo maak je het:

  • Kook de groenteresten een uur. Niet langer, want dan wordt de bouillon te sterk
  • Laat je bouillon trekken bij een temperatuur die net onder het kookpunt ligt.
  • Giet de groenten af, en laat de bouillon afkoelen.
  • Doe de bouillon in een ijsblokjesvorm en plaats hem in de vriezer.

2. Maak chips van je aardappelschillen

Duizenden kilo’s aardappelschillen belanden ongebruikt in de vuilbak. Terwijl je met biologische aardappelschillen de lekkerste chips kan maken! Waarom biologisch? Het is erg belangrijk dat de aardappels onbespoten zijn.

Ingrediënten:

  • 6 grote aardappelen met een stevige schil
  • 4 el kokosolie of koolzaadolie of de olie van zongedroogde tomaatjes
  • 2 el ongeraffineerd natuurzout

Zo maak je het:

  • Was de aardappels goed en dep ze droog
  • Schil de aardappels iets dikker dan normaal.
  • Verhit een flinke portie kokosolie in een wokpan op een hoog vuur.
  • Bak de schillen tot ze goudbruin zijn.
  • Laten ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met ongeraffineerd natuurzout.

3. Tover je oud brood om tot paneermeel

Brood is een van de producten die het meest verspild worden. Nochtans kan je het tot heel wat lekkere dingen verwerken.

Paneermeel bijvoorbeeld. Je vermaalt gewoon je oude brood en klaar! Als het goed droog is, kan je jouw zelfgemaakte paneermeel makkelijk een maand bewaren in een afgesloten bokaal. Voeg eventueel ook gedroogde kruiden toe voor een lekker smaakje.