Belevingsdag
‘Gerust CO2 -bewust’

" Minder voedsel verspillen, met de fiets naar de bakker of de verwarming een graad lager zetten. Om duurzamer te gaan leven, hoef je niet je hele levensstijl om te gooien. Met kleine, budgetvriendelijke inspanningen kom je al ver. En daar kan je ook je kids bij betrekken."

Die positieve boodschap is de rode draad op de belevingsdag op zondag 7 mei van 10 tot 18 u in onze Academy in Melle. Tijdens deze dag staan meer dan 20 leuke en inspirerende lezingen, workshops en activiteiten op het programma rond thema's zoals klimaatvriendelijker wonen, eten, leven en mobiliteit voor volwassenen met of zonder kids. 

Het volledige programma, meer informatie over de sessies, de workshops en hoe je je moet inschrijven voor de workshops? Dat vind je hieronder!

Hoe inschrijven?

Wie zich inschrijft voor de belevingsdag kan zowat elke workshop of lezing naar wens volgen. Voor bepaalde workshops zijn de plaatsen beperkt en is vooraf registreren nodig.

Ontdek op deze pagina het volledige aanbod aan workshops
en stel jouw eigen programma samen.

Schrijf je in voor de belevingsdag.

Check in je mailbox of je de bevestigingsmail
goed ontvangen hebt.

Ingeschreven? Welkom op 7 mei om te genieten van
tal van workshops en lezingen.

Inbegrepen in de prijs: deelname aan alle sessies en workshops maar ook eet- en drankbonnetjes bij onze partners. Er valt dus heel wat te beleven voor deze ticketprijzen:

Het volledige programma

Bekijk hieronder het dagprogramma en stel je programma voor de belevingsdag samen.

Wil je meer informatie over de lezingen en de workshops? Dat vind je hieronder!

Na inschrijving voor de belevingsdag kan je met of zonder je gezin al deze workshops en lezingen meevolgen. Voor deze sessies zijn geen inschrijving vooraf nodig.

Thuiscomposteren in een notendop

Zelf compost maken is goed voor je tuin, budget en het milieu. In deze lezing krijg je praktische tips om te leren composteren.

Uren

16u30 tot 17u30

Klimaatvriendelijk tuinieren

Ons klimaat en onze leefomgeving veranderen. Dat merk je overal, ook in je eigen achtertuin. In deze lezing ontdek je hoe je je tuin en al z’n bewoners kan beschermen.

Uren

15u tot 16u

Start to veggie

In deze lezing krijg je praktische tips over hoe je makkelijk 1 à 2 dagen in de week vegetarisch kan eten. En helpen we misverstanden over vegetarisme de wereld uit.

Uren

10u30 tot 11u30

Verpakkingsmythes ontkracht

Is het zo dat kartonnen verpakkingen milieuvriendelijker zijn dan plastic? Zie je ook soms het bos door de bomen niet meer? Laat je niet meer inpakken als je gaat winkelen.

Uren

13u30 tot 14u30

Red je voedselrestjes

Haal het maximum uit je voeding, zodat je minder eten moet weggooien. Kook creatief op de ‘restjesdag’ van je gezin of begin met andere kleine stapjes zoals maaltijden plannen of slimme bewaarmethodes.

Uren

11u30 tot 12u30

Groenten fermenteren

Zuurkool ken je ongetwijfeld al. Maar wist je dat bijna alle groenten te fermenteren zijn? Ontdek alle voordelen en technieken en krijg tips & tricks.

Uren

16u30 tot 17u30

De basics van
EV-driving

Ga groener de baan op door te kiezen voor een auto die niet wordt aangedreven door een fossiele brandstof. Ontdek in deze sessie de voordelen van elektrisch rijden.

Uren

10u tot 11u
16u30 tot 17u30

De basics van
eco-driving

Hoe verbruik je minder met je wagen? Dat is goed voor het klimaat maar ook voor je portemonnee. We geven haalbare tips en kleine gedragsaanpassingen die het verschil maken.

Uren

13u30 tot 14u30

Het ABC van de
e-bike

De juiste e-bike is voor iedereen anders. Het wordt al snel technisch: middenmotor, wattuur, naafversnelling, koppel … Een lezing over moeilijke termen in mensentaal.

Uren

11u30 tot 12u30
15u tot 16u

Autodelen op maat van elk gezin

Autodelen: hoe begin je eraan? Hoe zit dat met verzekeren en hoeveel spaar je uit met autodelen? Deze en nog meer prangende vragen beantwoorden we tijdens deze lezing!

Uren

15u30 tot 16u

Colruyt Group: initiatieven Foodwaste

Wist je dat wij een biologisch beschermlaagje over je avocado’s spuiten zodat die langer houden? In deze lezing leren we wat Colruyt Group zélf doet om voedselverspilling te voorkomen.

Uren

13u tot 13u30

Colruyt Group: initiatieven fruit en groenten

Fruit en groenten leggen een hele weg af. We geven inzicht over de CO2-vorming bij elke stap in de keten en hoe Colruyt Group die door lokale projecten vermindert.

Uren

12u tot 12u30

Colruyt Group: initiatieven CO2-reductie

Waar zit de grootste CO2-uitstoot bij Colruyt Group en hoe kunnen we die reduceren? In deze lezing krijg je heldere antwoorden op deze vragen.

Uren

14u30 tot 15u

De energiemarkt onder de loep

Van de verschillende actoren in de energiesector, over de productie, tot je elektrische apparaten. De expert van Virya Energy geeft je de sleutels om je energiefactuur beter te begrijpen.

Uren

11u tot 11u30

Waarom krekels de wereld een beetje kunnen redden

Waarom insecten? En waarom krekels? In deze lezing neemt KRIKET, je mee in de boeiende wereld van alternatieve proteïnebronnen.

Uren

10u tot 10u30

Too Good To Go, meer dan een app tegen voedselverspilling

Wat is voedselverspilling, waarom is het een probleem en hoe kan je zelf voedselverspilling tegengaan? Maak kennis met de app Too Good To Go.

Uren

13u45 tot 14u15

Natuurlijke schoonmaak middelen

De klassieke schoonmaakproducten zijn niet altijd even milieuvriendelijk. Leer in deze lezing hoe je ze thuis zelf kan maken met natuurlijke ingrediënten!

Uren

13u tot 14u

Kosteloos knutselen

De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en buitengewone creaties knutselen uit waardevol kosteloos materiaal: kroonkurken, eierdozen, toiletrollen, oude jeans … Zo stimuleer je de creativiteit van je kinderen!

Uren

10u tot 18u

Workshops techniekacademie Melle

Ontwerp herstelstukken met de lasercutter of upcycle oude banners tot hippe tasjes of portemonneetjes.

Uren

10u tot 18u

Teken mee voor minder CO2

Welke plaats neemt het thema ‘duurzaamheid’ nu al in jullie gezin in? En welke klimaatvriendelijke keuzes kan je als gezin nog maken? Een denkoefening met een concreet actieplan als resultaat.

Uren

10u tot 18u

Infomarkt en foodstanden

Luister, ontmoet, drink en proef. Tijdens de belevingsdag is het natuurlijk de bedoeling om alles echt te ervaren. Ontdek naar hartenlust onze info- en foodstanden!

Uren

10u tot 18u

Testritten DATS 24 en Bike Republic

Benieuwd welk type elektrische wagen, e-bike, speedpedelec of bakfiets bij jouw mobiliteitsprofiel past? Ga dan zeker eens langs bij DATS 24 en Bike Republic voor een testrit.

Uren

10u tot 18u

Voor deze workshops zijn de plaatsen beperkt. Daarom is je vooraf inschrijven hier wél nodig. De linken om je in te schrijven voor de onderstaande workshops krijg je doorgestuurd in de bevestigingsmail na je inschrijving voor de belevingsdag.

Samen duurzaam

Kom naar de belevingsdag en toon alvast het goede voorbeeld:

• Kom naar de belevingsdag met de fiets, het openbaar vervoer of door autodelen.

• Neem je herbruikbare drinkfles of drinkbeker mee. Colruyt Group Academy en de partners bieden je tijdens deze dag een hapje en een drankje aan.

Zo maken we de belevingsdag samen zo duurzaam mogelijk!

Maak mee het verschil

Alle kleine beetjes hebben impact. Ook jij kan door je alledaagse routines aan te passen,
mee het verschil maken en je ecologische voetafdruk verkleinen. Met ‘Gerust CO2-bewust’ helpen we je hierbij op weg.

Vanuit Colruyt Group Academy willen we je, samen met Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, DATS 24 en Bike Republic,
en tal van andere externe partners, inspireren en informeren rond thema’s als klimaatvriendelijker wonen, eten, leven, mobiliteit en de energietransitie.

Zo dragen we samen bij aan een duurzamere wereld. Stap voor stap.

De belevingsdag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze partners